“We denken dat het een meer rechtvaardig systeem is, maar het is een rechtvaardig systeem als het gaat om de belangen van de politieke partijen”, zei bestuurslid Imran Taus van PALU in het programma To The Point.
Hij benadrukte dat politieke partijen nu in het hele land stemmen kunnen halen en niet gebonden zijn aan districtsgrenzen. Heel wat mensen menen dat de nieuwe kiesregeling democratischer is, maar dat klopt volgens hem niet. Districten als Coronie en Brokopondo zullen geen volksvertegenwoordigers kunnen opleveren in het parlement. “Dus ze krijgen geen stem meer in het politiek debat”.
De bewoners van de verre districten en het binnenland kregen al heel weinig aandacht en met deze kiesregeling zullen deze gebieden, waar ook Surinamers leven, nog steeds een stiefmoederlijke behandeling krijgen. Hij legde verder uit en zei dat als alle Coronianen stemmen op een persoon, dan nog zal het niet genoeg zijn om die persoon in het parlement te krijgen, omdat Coronie nog geen 5000 stemgerechtigde mensen heeft. “Dit systeem werkt in het voordeel van de politieke partijen, dus het zal van de politieke partijen afhangen of Coronie of Brokopondo een stem krijgen in het parlement”.
Volgens hem heeft de oude kiesregeling, die men als ondemocratisch beschouwt, ervoor gezorgd dat dunbevolkte gebieden wel een stem hadden in het parlement. Deze gebieden kregen al geen aandacht ondanks dat er eerder volksvertegenwoordigers waren in het parlement en nu zonder een volksvertegenwoordiger zullen de gebieden vergeten worden.
Taus zei verder dat in deze de RR- en DR-leden nu extra hard moeten werken voor de mensen, want deze leden moeten nu naar de mensen gaan en de problemen aan de regering kenbaar maken.