“Vanaf maandag is er voor alle infrastructurele werken een vergunning nodig. Vanaf maandag hoeft niemand een verzoek in te dienen dat hij iets niet wist over het aanvragen van zijn vergunning”. Woorden van minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken.
Hij sprak vrijdag tijdens een persconferentie over nieuwe regels en wetgeving voor het bouwvergunningenbeleid van het ministerie. Iedereen moet nu dus een vergunning hebben als die iets wil neerzetten op zijn erf. Zelf als het gaat om een zwembad, meent de minister.
Toestemming
Dat alle infrastructurele werken nu vergunningplichtig zijn, varieert tussen betalen van leges, toestemmingsbrieven of bereidverklaringen. Gaat het om een uitzonderlijk geval welke niet is opgenomen op de lijst van het ministerie bestaat er bij de aanvraag van toestemming een apart formulier dat ingevuld kan worden. Het ministerie zal daarover ook bemiddelen.
“Als iemand bijvoorbeeld komt voor de bouw van een industrieel park, daarvoor hebben wij geen speciaal wegenplan. Daarvoor kan je een projectdossier indienen. Daarvoor is er een speciaal formulier. Dus wij hebben eigenlijk alles gecoverd.”
De vergunningen zullen nu lopen via een ‘one stop window’ welke een speciale afdeling moet voorstellen die de aanvragen in behandeling neemt en afwerkt. ”We gaan ervoor zorgen dat het sneller gaat, want het duurt nu te lang. We gaan ervoor zorgen dat het efficiënter gaat en duidelijker wordt en dat alles gaan wij doen met de stakeholders, want die moeten ook een handje helpen”, merkt de bewindsman op.
Niets op bermen opzetten
Niets mag meer op bermen opgezet worden. Er is dus een totale omwenteling in het vergunningenbeleid. Zelfs geen billboards en andere bouwwerken mogen meer op bermen opgezet worden. Er zal niet meer door de vingers gekeken worden.
Nurmohamed benadrukt dat de regels voor elke Surinamer gelden. Hij stelt verder dat het ministerie nog steeds verzoeken zal doen aan mensen om hun eigen bermen te onderhouden.
Ook over parkeerplaatsen is er gesproken. De controle op parkeervergunningen wordt bijzonder verscherpt. Schuttingen mogen nu ook niet meer dan 1.5 meter hoog opgetrokken worden. Ten aanzien van verkavelingsprojecten wordt het beleid ook omgegooid. “Niemand kan meer hier komen en zeggen ik ben een verkavelaar. Je gaat moeten kunnen aantonen door wie het werk gedaan moet worden. Het ministerie wil dus op de controle gaan zitten.”
Er hangt ook een fikse boete voor mensen die de regels die voorgeschreven zijn door het ministerie overtreden boven het hoofd. Het gaat in bepaalde gevallen volgens de minister om bedragen die oplopen tot in de SRD 50.000.