Shiva Kalka kende een droomdebuut tijdens de 45ste schaakolympiade in Boedapest, Hongarije van 10-23 september. De 23-jarige schaker wist al bij zijn eerste deelname de titel Candidate Master (CM) te veroveren. Het resultaat kreeg extra glans omdat het op zijn jaardag (20 september) werd behaald bij winst in ronde 9.
“Het was een unieke ervaring, vooral omdat dit mijn eerste olympiade was”, zegt hij enthousiast. Kalka is al 13 jaren actief als schaker. Hij werd geïnspireerd door zijn broers (Akshay en Kavesh), die al eerder bekend waren met de schaaksport. “Ze brachten me mee naar de club.” Het begon allemaal bij schaakvereniging Rukhmania vanaf zijn 8e jaar, maar officieel werd hij op zijn 10e lid.
Tegenwoordig is de jonge schaker clubloos. Sinds de Covid-pandemie is zijn geliefde club namelijk niet meer actief. Kalka zegt desgevraagd wel de optie te overwegen om zich bij een vereniging aan te sluiten “als het mij helpt met mijn schaakloopbaan.” De geringe beschikbare tijd vanwege school en werk maakt het echter moeilijk voor hem.
De Olympiade verliep niet zonder de nodige leerlessen. “Persoonlijk heb ik geleerd dat er veel meer sterkere schakers zijn in de wereld.” Deze ervaring fungeerde als motivatie om te blijven werken aan zijn ontwikkeling. Kalka zou de buitenlanders willen bewijzen dat de Surinaamse schakers gedegen tegenstanders kunnen zijn, “die ze nooit moeten onderschatten.”
Het viel de CM verder op “dat je in de schaakwereld toch veel hulp nodig hebt om het topniveau te bereiken.” Om laatstgenoemde te kunnen bewerkstelligen zijn er naar zeggen van Kalka vooral sponsoren en een trainer nodig. De oefenmeester moet vooral het beleid met een specifiek trainingsprogramma uitstippelen.
Kalka erkent dat het toernooi heel zwaar was, aangezien hij op bord 5 speelde. “Bord 5 wordt gezien als 1 van de cruciale borden bij de Olympiade, want als ik win kan de rest van het team gewoon remise spelen en dan winnen wij”, legt de CM uit. Hij merkte op hoe de tegenstanders samen met hun coach voorbereid kwamen naar een wedstrijd. Dit was volgens hem de grootste uitdaging. “Ze hadden zich allemaal tegen mijn vaste speelwijze voorbereid met hun trainer.”
De concurrenten hadden daardoor het volle vertrouwen “dat zij van mij zouden winnen.” Al bij de opening van het spel viel het de Surinamer op dat de tegenstanders op alle moves voorbereid waren. De Surinamer wist desondanks de meeste wedstrijden in het midden -en eindspel te winnen.
Ondanks zijn mooie optreden vindt Kalka dat het veel beter had gekund “hoewel ik een titel heb kunnen behalen.” Volgens de jonge schaker had hij een beetje meer moeten opletten met de tijd, “want in al mijn wedstrijden stond ik beter, maar vanwege tijdnood heb ik bij een paar gewoon geblunderd en verloren. Ik ben diep teleurgesteld, want ik vind dat ik alle wedstrijden moest winnen.”
Hij vindt de de voorbereidingstijd richting de Olympiade veel te kort. “Ik ben 3 maanden eerder begonnen met trainen.” Hij legt uit dat het late begin te maken had met het feit dat hij nog schoolgaand is. “En ik werk ook al, dus tijd vrij maken was een uitdaging.”
Aanvankelijk was het doel van Kalka bij deelname aan de Olympiade de Federatie Meester (FM)-titel en meer ratingpunten te behalen. “Ik wist al zeker dat ik op m’n verjaardag CM was, maar het was vechten voor die FM dat niet gelukt is.” Kalka zal zijn focus nu leggen op het behalen van de landstitel en deelname aan meer internationale toernooien. Verder ligt het in de bedoeling zijn ratingpunten omhoog te brengen.
Behalve het behalen van individuele titels en ratingpunten legt Kalka uit dat voor het herenteam gemikt werd op een plek binnen de top 100 en mogelijk meer individuele titels bij de mannen binnen te halen. Hoewel dit doel niet werd behaald was Kalka onder de indruk van de overall prestatie van Suriname, aangezien het team zonder een vaste trainer naar de Olympiade afreisde. “Wij hebben het in mijn ogen nog steeds goed gedaan.”
Hij erkent weliswaar dat Suriname ver van de wereldtop is, “maar we hebben potentie. Elk land heeft een persoonlijke trainer, dus ik denk dat wij van hen moeten leren en ook iemand beschikbaar moeten stellen voor onze schakers.”
Verder vindt hiij dat het aantal toernooien moet gaan groeien. “Nu spelen wij maar 3 toernooien per jaar, terwijl er in het buitenland om de 2 weken toernooien zijn.” Kalka pleit ook voor meer evenementen in Suriname, waarbij schakers ratingpunten kunnen vergaren.