De Surinaamse Worstel Federatie (SWF) heeft sinds vorige week een nieuwe leiding. Behalve dat er een ander bestuur aantrad, is ook een bijzonder moment gevierd.
Samantha Gadjradj is namelijk de eerste vrouwelijke voorzitter van de organisatie geworden. “Wij zijn heel verheugd dat wij hebben overgenomen”, zegt ze desgevraagd tegenover Keynews. Het nieuw bestuur werd bij acclamatie gekozen en de overdracht is naar haar zeggen “smooth” verlopen.
“Wij willen de worstelsport weer opkrikken. Mede door covid is er een dip gekomen”, legt de nieuwbakken SWF-preses uit. Het ligt in de bedoeling de worstelaars te motiveren met het aanvangen van hun trainingen, “zodat zij weer optimaal kunnen meedoen met wedstrijden, zowel nationaal als internationaal.” Gadjradj benadrukt dat dit proces “langzaam aan” zal plaatsvinden.
Het bestuur zal op zoek gaan naar fondsen om de nodige financiële middelen bijeen te krijgen, “want wij hebben een vrij lege kas overgenomen waar bij elkaar gerekend nog geen srd 10.000 in was.” Coaches lokaal en internationaal zullen worden benaderd om clinics voor de worstelaars te verzorgen. “Zo gaan wij in samenspraak met de scholen na wat zij gerealiseerd willen zien.” Er zal een lijst van deze punten worden opgemaakt om vervolgens te komen tot een jaarplan, “waarin elke school tenminste 1 punt van hen terugziet.” De SWF-voorzitter stelt echter: “uiteraard zullen wij niet van elke school alle punten kunnen realiseren.”
Enthousiasme en medewerking
Volgens Gadjradj zijn de leden enthousiast. “Ze hebben allemaal hun medewerking toegezegd. Wij gaan nu alles in place brengen en met alle scholen praten.” Zij verwacht dat het bezoek aan de worstelscholen een paar maanden in beslag zal nemen. “Want wij hebben scholen in Nickerie, Saramacca, Commewijne, Paramaribo en Wanica.” Na de hearings wil de federatie meteen van start. Gadjradj komt uit een worstelfamilie. Haar grootvader en vader waren bekende worstelaars. Het bestuurslid is daarnaast zelf worstelreferee. “Ik ken de worstelsport dus wel.”
Vechters op niveau krijgen
Internationale meetmomenten zijn niet uitgesloten. “Dat is tot nu toe het plan, maar wij moeten onze jongens eerst klaarstomen.” Volgens Gadjradj zijn internationale wedstrijden binnen no time georganiseerd. Echter is het niet de bedoeling dat er vechters vanuit het buitenland worden gehaald en de lokale vechters binnen enkele ronden uitschakelen. “Wij willen dat onze jongens optimaal presteren.” Om dit laatste te bereiken is het van belang dat de worstelaars goed getraind zijn. “Je gaat hen afvaardigen als zij in top vorm zijn.”Gadjradj weet dat de potentie om topprestaties te behalen aanwezig is. “Wij hebben hele goede worstelaars. Alleen moeten wij beseffen dat de financiële situatie in het land voor een ieder minder gunstig is geworden.” De SWF zal proberen de worstelsport een injectie te geven. “Wij gaan kijken hoe dat te kunnen realiseren, zodat zij gaan trainen. Zonder onze worstelaars is er geen SWF. Wij gaan werken aan hun gesteldheid. Dat is onze prioriteit.”