Na jaren van overstromingen en landverlies door het oprukkende zeewater, is er eindelijk een duurzame oplossing in zicht voor de bewoners van Weg naar Zee.
Op maandag 24 maart 2025 werd aan de Brantimakaweg het startsein gegeven voor de bouw van een 4,5 kilometer lange zeedijk, die loopt van de Henri Fernandesweg tot aan de Brantimakasluis. Dit project moet niet alleen de wateroverlast in het gebied definitief aanpakken, maar ook de impact van de golven minimaliseren.
President Chan Santokhi benadrukte in zijn toespraak dat Weg naar Zee niet alleen belangrijk is voor de bewoners, maar voor de hele samenleving. “Veel mensen bezoeken deze plek voor culturele en spirituele activiteiten. Hier komen natuur, cultuur en biodiversiteit samen.” Hij erkende de angst van de bewoners bij springvloed, waarbij huizen, percelen en landbouwgronden onder water lopen.
“Dit project draait om het beschermen van Surinaams grondgebied, onze landbouwsector en voedselproductie”, aldus de president. Hij gaf aan dat de realisatie van het project pas nu mogelijk is, omdat de regering door de economische crisis eerder niet over de nodige middelen beschikte. “Met het herstel van de economie, mede door samenwerking met het IMF, kunnen we nu teruggeven aan het volk.”
Volgens Faizal Janmahomed, onderdirecteur Natte Civieltechnische Werken van het ministerie van Openbare Werken (OW), zal de zeedijk worden opgebouwd uit een combinatie van klei en steen. Het project, dat in januari werd aanbesteed, heeft een kostenplaatje van USD 11,6 miljoen en zal in 12 maanden worden voltooid, gevolgd door een onderhoudsperiode van twee jaar. De uitvoering ligt in handen van de Hei Longjiang’s Construction & Investment Group Co., Ltd. en China Dalian International Economic & Technical Cooperation Group Co., Ltd.
De bouw verloopt in drie fases. In de eerste fase wordt klei uit de zee naar de bestaande dam gebracht. Vervolgens wordt in de tweede fase het ontwerp verder uitgewerkt, waarbij de aannemer en het ministerie samenwerken om de meest urgente delen te identificeren en te versterken. In de derde en laatste fase wordt de dijkconstructie voltooid. Deze bestaat uit een klei-ondergrond, een laag zand, een textiellaag en daarbovenop een beschermlaag van grote steenblokken (boulders).
Voor veel bewoners betekent dit project een nieuwe toekomst. Fabian Esajas, die al 13 jaar in het gebied woont, vertelde dat de voortdurende dreiging van overstromingen het ondernemerschap in de regio onder druk zette. “Veel groenten die op de markt verkocht worden, komen uit dit gebied. Het zeewater vormde een serieuze bedreiging voor de landbouw.” Hij bedankte de president voor het nakomen van zijn belofte om de zeedijk te realiseren.
Ook de Chinese aannemers benadrukten het belang van dit project. Tian Yulong, vice-CEO van Hei Longjiang’s Construction & Investment Group, noemde het een goed voorbeeld van hoe China en Suriname samenwerken in de strijd tegen klimaatverandering. “Wij dragen een grote verantwoordelijkheid en zullen ons houden aan de Surinaamse wetgeving, met kwaliteit en veiligheid als prioriteit.” Sun Guoliang, vice-CEO van China Dalian International Economic & Technical Cooperation Group, voegde toe dat dit project niet alleen draait om infrastructuur, maar ook om het garanderen van veiligheid en welzijn voor de lokale bevolking.