Tijdens de nieuwjaarsrede van de VES heeft de CEO van Staatsolie Anand Jagesar stil gestaan bij de impact die de offshore opportunities kunnen hebben op onze economie. “We hoeven nooit meer arm te zijn, maar we moeten wel goed beleid en de juiste keuzes maken”, stelt Jagessar in zijn toespraak.
Suriname heeft nog een lange weg te gaan voordat zij de winsten kan zien uit de olie-industrie. Volgens de voorspellingen van Jagessar kan Suriname eind 2024 een Final Investment Decision krijgen. Rond eind 2025 moet Suriname aangeven als zij voor 20 procent, rond de USD 1,8 miljard in de investeringen kan participeren. Pas in de tweede helft van 2028 zal Suriname de eerste producties zien.
Volgens de CEO van Staatsolie is er genoeg potentie voor Suriname, echter geeft hij aan dat met goed beleid en een samenleving die erop toeziet dat zaken goed worden geïnvesteerd, Suriname niet meer arm hoeft te zijn. “We staan aan de vooravond waar Suriname grote inkomsten kan verdienen die nog meer ontwikkeling met zich mee kunnen brengen. Maar we hebben duidelijk bewezen dat we sinds 1975 sukkelen om op onze eigen benen te staan”, merkt Jagesar op.
Volgens VES-voorzitter Steven Debipersad heeft Jagesar duidelijk aangegeven dat het bestuur in Suriname kan maken dat zaken werken, maar ook niet kan werken. “Er moeten heel veel randvoorwaarden in place zijn willen we goed gebruik maken van de voordelen en verdiensten die we kunnen halen uit de oliesector”, stelt Debipersad. Het begint volgens hem vooral bij goede inrichting van het bestuur van ons land. “Als je het bestuur maar niet inricht, is het makkelijker om te manipuleren en te corrumperen. Dit maakt het land alleen maar armer. Willen we gaan genieten van de inkomsten van de minerale sector, dan moeten we de instituten versterken”, zegt Debipersad duidelijk.
Behalve een boodschap aan de beleidsmakers, vindt Debipersad dat Jagesar ook een duidelijke boodschap heeft gegeven aan de samenleving. “In een democratisch bestel als Suriname is het zo dat we moeten en kunnen afrekenen met de politiek die ons achterhoudt. De cijfers laten duidelijk zien dat we achteruit zijn gegaan als land. Vanaf de onafhankelijkheid zijn we niet gekomen waar we moeten komen”, stelt de VES-voorzitter.
Het is voor hem daarom belangrijk dat samenleving zich laat informeren, zodat Surinamers een bewuste keuze kunnen maken om voor leiders te kiezen die ons vooruit moeten brengen. “De samenleving moet niet alleen kiezen, maar ook gaan nadenken en daadwerkelijk die ontwikkeling brengen en dat moeten we doen door ons te scholen. We moeten gaan nadenken of we in plaats van die overheidsbaan niet liever een eigen onderneming starten. Willen we ons land opbouwen, dan moeten we dat samen doen als Surinamers”, stelt Debipersad.