Het tekort aan verpleegkundigen voor de bediening van apparatuur voor de kinder- en neonatale zorg is nijpend. Dit zegt hoogleraar kindergeneeskunde Wilco Zijlmans in het actualiteitenprogramma Onder de loep.
De wetenschapper stelt dat artsen continu met elkaar in overleg zijn om te passen en meten binnen de kinderzorg. Het is volgens hem letterlijk zo dat artsen onderling vragen wie, welk kind overneemt voor de behandeling bij een collega.
Zijlmans is onlangs voorgedragen en benoemd tot hoogleraar in de kindergeneeskunde. Hij is voorgedragen omdat de kinderartsen ervan overtuigd zijn dat zijn voorliefde voor de preventieve kindergeneeskundige zorg een stuwende motor zal zijn voor dit vakgebied. De wetenschapper stelt op basis van zijn onderzoek dat kinderartsen zich zorgen maken over meerdere aspecten van de kindergeneeskundige zorg in Suriname, zoals ongunstige geboorte-uitkomsten. 1 op de 5 zwangerschappen in Suriname eindigt met een ongunstige geboorte uitkomst. Uit het onderzoek van Zijlmans blijkt ook dat 1 op de 5 zwangeren een tiener is. Het is bekend dat tieners ook meer complicaties hebben tijdens de zwangerschap.
Zijlmans geeft verder aan de focus meer gericht moet worden op preventie vanaf de jonge jaren. Hij zegt dat de samenwerking ontzettend belangrijk is binnen de kindergeneeskunde. De arts stelt dat er ook gefocust zal worden op het verzorgen van trainingen aan kinder- en neonatale verpleegkundigen om het werk te verlichten. “Er is een heleboel apparatuur, maar het kan niet gebruikt worden, want er zijn onvoldoende verpleegkundigen om die kinderen te verzorgen.”
Aan de andere kant moet er ook geïnvesteerd worden in onderzoek, geeft de wetenschapper aan. “Zonder data kan je geen goed beleid maken. Dus wij moeten goed uitzoeken wat bepaalde oorzaken zijn.” Een aandachtspunt dat Zijlmans van groot belang vindt, is ‘early life stressers’. “Hoe vroeger je begint te werken aan je gezondheid, hoe meer effect het heeft op gezonde kinderen.” Het werken aan de gezondheid is volgens de professor ook al belangrijk voordat een moeder en vader zelf besluiten om een kind te hebben.
Veel specialisten en verpleegkundigen trekken de afgelopen jaren weg door de economische crisis, meestal voor een beter bestaan in het buitenland. Gezondheidsminister Amar Ramadhin stelt dat de regering zal inspelen op het wegtrekken van verpleegkundigen door een financiële interventie. De minister stelt dat er door de braindrain ook interne verschuivingen plaatsvinden met personeel dat van het ene ziekenhuis overstapt naar het andere.