Het Nationaal Jeugdparlement (NJP) heeft geen officiële mededeling gehad van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AWJ) over de verkiezingen die online zullen worden gehouden. Het ministerie heeft laten weten dat zij ernaar streeft om eind dit jaar of begin van 2023 de verkiezingen voor het jeugdparlement te organiseren, dan wel online.
Kelvin Koniki, voorzitter van het NJP, zegt dat hij de officiële berichten via een persbericht heeft gelezen die afkomstig is van het ministerie. Echter, is hij benieuwd hoe dit nieuw systeem van stemmen zal worden uitgewerkt door het departement. “Wat ik wel kwijt wil is dat we niet iedereen tegemoet zullen komen met de online voting. Als je het aan mij zou vragen, zou ik niet voorstellen om over te gaan tot online voting, omdat we genoodzaakt zullen zijn om mensen uit te sluiten. Juist waar we dat niet wilde hebben, kiezen we nu juist ervoor. Het lijkt me zo een film te zijn, waarvan ik niet weet wat me te wachten staat”, benadrukt Koniki.
De betrokkenheid van het NJP is niet volledig. Koniki zegt dat zij een situatie hebben gekend, waarbij ze een formulier moesten invullen om aan te geven hoe de verkiezingen anders kunnen worden gehouden. Een van de vragen daarbij was hoe er gedacht wordt over online voting. ‘Maar als het ministerie uiteindelijk tot het besluit is gekomen om te kiezen voor online voting, dan zou het goed zijn als ze ons weer hadden geroepen en daarvan op de hoogte hadden gesteld’. De betrokkenheid van het NJP zou volgens hem ervoor zorgen dat de informatie duidelijk naar buiten kon, omdat de leden van het NJP volgens hem de jongeren het best kennen en ze weten op welke manieren zij hun het best kunnen contacten.
Meer democratie en doelmatigheid
Minister Steven Mac Andrew geeft aan dat hij zich bij de eerstvolgende verkiezingen voor het jeugdparlement focust op meer democratie en doelmatigheid. De bewindsman zegt dat er mogelijkheden worden uitgewerkt om landelijk geen enkele stemgerechtigde uit te sluiten. Koniki deelt mee dat bij vorige verkiezingen stemgerechtigden, niet zijn onthouden om te stemmen. Eenieder in de leeftijdscategorie van 12 tot 25 jaar had een vrije keus of zij een stem wilde uitbrengen. Koniki zegt dat vooral via de scholen, middels presentielijsten de deelname voor jongeren aan de verkiezingen mogelijk werd gemaakt.
Daarnaast konden jongeren op vertoon van hun ID-kaart of familieboek, ook een stem uitbrengen. “Ik kan dus niet zeggen dat mensen belemmerd werden, het is altijd een vrije keus geweest”.Met de online voting zullen volgens de NJP-voorzitter een aantal faciliteiten in orde moeten worden gebracht. Hij wijst erop dat jongeren in de verre districten ook de gelegenheid moeten krijgen om te stemmen. Echter, dat lijkt volgens hem moeilijk te zijn, gezien de jongeren in die gebieden niet zo gemakkelijk toegang hebben tot het internet. Daarnaast moet er ook rekening mee worden gehouden dat zij niet altijd beschikken over een smart telefoon of laptop.
Rekening houden met verschillen
Koniki geeft aan dat omgaan met de applicatie waarin de jongeren zullen moeten stemmen, ook een bepaalde training nodig zal hebben. Tot op dit moment heeft hij geen idee hoe alles in elkaar zal worden gezet en/of daadwerkelijk eenieder betrokken zal worden. Hij ziet graag dat het ministerie rekening houdt met jongeren die niet zo gemakkelijk weten om te gaan met de digitale ontwikkelingen, gezien zij mogelijk veel verder van de stad wonen. “Men moet rekening houden met de verschillen per district wat betreft de behendigheid met digitale programma’s”.
Koniki zegt dat de bedoeling van de online-verkiezingen, ook ermee te maken heeft dat het ministerie kosten wil besparen. Maar hoeveel de verkiezingen gaat kosten, weet de leiding van het jeugdparlement nog niet. “Het wordt spannend”, aldus Kelvin Koniki.