Aan de groep van de stakende leerkrachten van de AMS, SPI, HAVO 3, scholengemeenschap (SG) Nickerie en Saramacca hebben zich nu ook de onderwijsgevenden van de SG Tamanredjo, SG Kwatta en Havo 2 aangesloten. “De groep wordt steeds groter”, zegt AMS-leerkracht Rachel Graanoogst.
De afgelopen dagen werd tot 10.00 uur les gegeven en dinsdag zal besloten worden wat de verdere stappen zullen zijn. De leerkracht deelt mee dat deze actie onverkort door zal gaan, totdat er een oplossing is. Er wordt geprobeerd hiermee een beweging te brengen, zodat docenten van andere scholen, die achterstallige betalingen hebben, deze actie ondersteunen. “Wij hebben niet alleen het probleem, maar ook op andere middelbare scholen is dit het probleem”.
Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur is van plan om de achterstallige gelden in termijnen uit te betalen, maar daarmee zijn de leerkrachten niet eens. “Je kan niet eenzijdig een besluit nemen. Het ministerie kan niet voor de leerkrachten bepalen, wanneer zij uitbetaald zullen worden. Er is hard gewerkt en de leerkrachten hebben recht op dat geld”. Zij meent dat alleen een selecte groep is uitbetaald en dit brengt verdeeldheid, want de degenen die uitbetaald zijn, gaan niet staken. Dit vindt zij niet correct. De leiding van het ministerie heeft BVL/ALS, waaraan de leerkrachten verbonden zijn, niet voor een gesprek opgeroepen. De leerkrachten weten ook niet waaraan zij toe zijn, want de bond blijkt stuurloos te zijn. De leerkrachten willen de betalingen voor de paasvakantie, want in de vakantie staakt niemand.
De onderwijzeres verzekert dat door deze actie de SO-periode niet in gevaar komt. Bij de AMS is de schriftelijke SO periode al voorbij, alleen de mondelinge SO moet worden afgenomen. De leerkrachten hebben wel de medewerking gehad om dit af te ronden. De repetitieperiode zal op 8 april beginnen, maar dit hangt van de situatie af, als die door zal gaan. “Ondanks we geen geld hebben gehad en we gedemotiveerd zijn, gaan de SO’s door.”
Volgens haar heeft de AMS nooit gestaakt, maar is de maat vol. “We willen het geld.” Zij heeft een basissalaris op basis van 28 lesuren, maar zij draait 35 lesuren. “Het zijn keiharde zeven lesuren, dus ik moet ervoor betaald worden”.