“Eerst is ons medegedeeld dat de Skalians zijn verwijderd op enkele na, maar nu vernemen wij dat er meer Skalians zijn bijgekomen op de Marowijnerivier.” “Het milieu wordt daar ernstig vernietigd”, zei DNA-lid Radjendre Debie vrijdag in het parlement tijdens de behandeling van de suppletoire begroting.
Debie wil weten van wie de skalians zijn, want de samenleving heeft het recht om dit te weten. “Wanneer wordt de goudsector eindelijk geordend?”, vroeg hij aan de regering. Op de suppletoire begroting op de post van het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen om de Goudsector te ordenen zijn er geen extra middelen opgebracht. Integendeel is het juist verminderd met SRD 5.55 miljoen. Minister David Abiamofo heeft vaker naar extra middelen gevraagd om de goudsector te ordenen. “Wanneer en hoe denkt men de goudsector eindelijk te ordenen?”
Debie ging verder in op het gevoerd beleid tot nu toe door de regering. “Wij met z’n allen, de regering en samenleving hebben grote vorderingen geboekt om de economische crisis te bedwingen, de eerste stappen te zetten richting stabilisatie en groei van de economie.” De oorzaak van deze allesomvattende crises, die geleid heeft tot grote armoede in de samenleving, is bij eenieder bekend, voert Debie verder aan. Er was volgens de politicus geen andere keuze “Niet alleen voor deze regering, maar voor welke andere regering dan ook die na 2020 zou aantreden om een samenwerking met IMF aan te gaan om de zware en bittere aanpassingsmaatregelen door te voeren om de economie weer gezond te maken. Waren de veroorzakers aan de macht gebleven, dan zou de situatie vele malen erger zijn zonder een samenwerking met IMF.”
De parlementariër benadrukte dat het niet gemakkelijk was voor de coalitie en de president om leiding te geven aan dit proces van aanpassingen, herstel en groei van de economie. De oorspronkelijke samenstelling van deze regering van 2020, waarmee deze regering van start ging, heeft zich ook niet kunnen handhaven. “Een partner moest eerder afhaken vanwege het feit dat ze niet mee konden gaan om alle impopulaire maatregelen door te voeren om de economie weer op de rails te krijgen.”
Met deze uitspraken doelt Debie op de NPS die begin van 2023 heeft besloten om uit de coalitie te stappen.“Het was ook niet gemakkelijk voor de stuurman, omdat de aanpassingen inderdaad tot grote armoede hebben geleid.” Dit heeft ook als voer gegolden voor sommige leiders en anderen om de etnische spanningen in de samenleving te doen toenemen, alleen voor politiek gewin, gaat Debie verder in zijn betoog.
Volgens hem hebben de veroorzakers van het probleem in het land gretig gebruikgemaakt van de gevolgen van de aanpassingsmaatregelen, althans geprobeerd om de samenleving op een dwaalspoor te brengen en de schuld van zich af te schuiven door vooral ongegronde aanvallen te richten op de president en de door hun veroorzaakte armoede in de schoenen van de huidige president te schuiven. “Maar het volk is niet dom.”