Het vonnis tegen de hoofdverdachte Desi Bouterse in de 8 Decembermoorden is uitgesproken. Bouterse is geen verdachte meer, maar veroordeelde. Het hof heeft echter besloten niet mee te gaan met de directe gevangenneming omdat er daarvoor geen gronden zijn aangedragen door de Officier van Justitie.
Dat wil niet zeggen dat Bouterse niet wordt opgesloten, maar het Openbaar Ministerie krijgt ruimte om uitvoering te geven aan het vonnis. In een normaal proces wordt de veroordeelde opgeroepen door de politie om zich aan te melden. Als dat niet gebeurt, zal de politie de veroordeelde, in dit geval Bouterse, dan zelf ophalen.
Advocaat van de veroordeelde, Irvin Kanhai, zegt dat bijna alle mogelijkheden zijn uitgeput in Suriname. In een eerder interview heeft Kanhai aangegeven de mogelijkheden te bekijken bij de afdeling mensenrechten van het OAS als Bouterse zijn zaak daar zou kunnen bepleiten. “Maar dat moet allemaal nog met de cliënt besproken worden.” Ook de mogelijkheid voor het vragen van gratie is ter sprake gekomen. Iemand die gratie krijgt heeft een straf gekregen, maar deze persoon hoeft de opgelegde gevangenisstraf niet uit te zitten.
Binnen acht dagen nadat het vonnis is uitgesproken moet een gratie-aanvraag ingediend en behandeld worden. De president, in dit geval Santokhi, is de enige persoon in het land die gratie kan verlenen aan personen. Alvorens hij zijn besluit neemt, wordt er een advies gevraagd aan het Hof van Justitie. Op basis van het advies besluit de president of er gratie wordt gegeven of niet.
Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden, twijfelt of het Hof van Justitie een positief advies zal geven aan de president om gratie te verlenen. “Als we kijken naar hoe het Hof zich heeft uitgesproken in het vonnis, betwijfel ik of het hof de gratie of een positief advies voor gratie gaat geven”, merkt Essed op. Voor de advocaat is het Hof overduidelijk geweest in het vonnis en zijn volgens Essed alle gronden die zijn aangehaald door de tegenpartij van de tafel geveegd. “Het is duidelijk dat er sprake was van moord.”
Lillian Goncalves, Weduwe van Kenneth Goncalves, een van de 15 personen die is vermoord op 8 december 1982, zegt als advies naar de president toe het advies van de rechter tot zich te nemen. Of zij verwachten dat de veroordeelde gratie gaat aanvragen of niet is niet duidelijk. Ook Kanhai wist niet of zijn client zou instemmen met het aanvragen van gratie. “Dat moet hij zelf ook willen, voor nu moeten we even gaan nadenken hoe verder.”