De bond bij de Ware Tijd trekt wederom aan de bel over de situatie die er bij de krant heerst. Robby Naarendorp, voorzitter van de bond, zegt dat de uitgever van de krant het besluit heeft genomen om werknemers die geld moeten ontvangen, uit te keren in vrije dagen. “Het jammerlijke ervan is dat wij van Arbeidsinspectie, het staatsorgaan vanwaar je hulp zou moeten verwachten, dat niet krijgen. De dienst functioneert niet naar behoren”, zegt Naarendorp.
De bondsvoorzitter zegt dat het besluit dat er per 1 december geen extra uren of dagen geklokt mogen worden door het personeel als een bedreiging wordt gezien. Het kan niet zo zijn dat je gewerkt hebt en de werkgever besluit eigendunkelijk dat hij de helft van de dagen uitbetaalt in uren in plaats van geld. Sinds 2016 zijn er geen secundaire voorzieningen aangepast en de laatste salariscorrectie was in 2017.
Volgens de bondsman is de vakbond de afgelopen jaren vaker bij de Bemiddelingsraad voor Geheel Suriname beland tijdens cao-onderhandelingen. Hij merkt op dat afspraken bij de raad niet worden nagekomen door de werkgever, zonder adequate verklaring. Verder merkt Naarendorp op dat de bond en de krantenuitgever vaker bij de Arbeidsinspectie zijn beland om zaken te beslechten.
Opkomen voor rechten
Als voorbeeld noemt hij een zaak die al aan de dienst was voorgelegd voor behandeling. Hiervoor moest een werknemer in kwestie zich persoonlijk aanmelden. Daar aangekomen werd haar meegedeeld dat de bond voor haar rechten moet opkomen. Het kan bij de bondsvoorzitter niet in dat dit de werkwijze is van zo een instituut. Hij vraagt zich af hoeveel macht de werkgever heeft over bepaalde instituten.
Beklag bij arbeid
De vakbondsman zegt dat hij bij de leiding van Arbeidsinspectie zijn beklag heeft gedaan over de case van de werknemer. Dit zou dan in behandeling worden genomen, echter zonder succes. “Je probeert een arbeidsinspecteur te bereiken, het lukt niet. Je probeert het hoofdkantoor van het ministerie te bereiken zonder succes. Niets heeft tot nog toe geholpen”, zegt Naarendorp.
Naarendorp zegt in de publiciteit te treden om zo extra aandacht te vragen voor deze kwestie. Hij hoopt dat er gauw een oplossing komt.