“10 oktober, de Dag der Marrons, wordt ook dit jaar niet uitbundig gevierd vanwege de Covid-19-pandemie. Niet alleen het coronavirus is een dilemma, maar ook het opkomende virus van racisme”, zei president Chandrikapersad Santokhi .
Volgens hem is de impact van de slavernij vandaag de dag nog steeds zichtbaar in raciale onrechtvaardigheden en ongelijkheden. Laten wij samen opkomen tegen oude en nieuwe vormen van slavernij, door mensen bewust te maken van de gevaren van racisme. We moeten zorgen voor gerechtigheid en gelijke kansen, voor alle mensen.
Racisme te bestrijden
De internationale gemeenschap moet ook meer doen om armoede, sociale uitsluiting, analfabetisme, onwetendheid , discriminatie en racisme te bestrijden. Daarom nodig ik eenieder uit om het pad van racisme en discriminatie te verlaten en samen de natie Suriname op te bouwen”, stelt de president.
Surinamer zijn
Eenheid in verscheidenheid is iets wat wij moeten koesteren. Dit heeft ons tot voorbeeld gemaakt van velen in de wereld. Als president moet ik niet alleen het land dienen, maar ook de bromki dyari-samenleving dichterbij elkaar brengen. Surinamer zijn betekent, dat wij allen die hier wonen, ongeacht etniciteit, het multiculturele product zijn van dit prachtig land, duidt Santhoki aan.
Veel vormen van slavernij bestaan er nog
Ondanks gemeenschappelijke strijd tegen de slavernij is deze niet volledig uitgeroeid. De wereld worstelt met nieuwe vormen van slavernij, waaronder mensenhandel, dwangarbeid, kinderarbeid, waarbij veel kwetsbare groepen eronder lijden. Menselijke waardigheid staat centraal in het regeringsbeleid en als president garandeer ik u dat ik geen enkele vorm van slavernij zal dulden, bendadrukt Santokhi is zijn boodschap.
Zerotolerantie voor slavernij
Zoals de zerotolerantie voor de grensoverschrijdende misdaad geldt, geldt zerotolerantie ook voor de slavernij. Deze is de meest flagrante schending van mensenrechten. Wij erkennen de enorme bijdragen, die tot slaaf gemaakte mannen, vrouwen en kinderen hebben geleverd, aan de cultuur, kennis en economieën van de landen, waar naartoe ze werden vervoerd, stelt de president.
Economische uitdagingen
Het volk wordt geconfronteerd met ernstige economische uitdagingen en de situatie is ook verergerd door de Covid-19-pandemie. Nu wij de uitdagingen van ons leven het hoofd moeten bieden, moeten wij voorbereid zijn om economische oplossingen te creëren, om misdaad en geweld en ander a-sociaal gedrag onder ons te bestrijden, en de kwetsbare groepen te beschermen, merkt Santhoki op.
Productiviteit te verhogen
Als president roept hij deze generatie op om haar schouders eronder te zetten en de productiviteit te verhogen. Dat is datgene wat ons leven en dat van toekomstige generaties zal redden. Het betekent een hogere productiviteit van degenen onder ons, die in de publieke en private sector werken. Het ligt in het inzicht, dat ons individuele succes alleen verzekerd is in de collectieve welvaart van al onze mensen, aldus president Santokhi.