Er zijn nog twijfels binnen de Afro-Surinaamse gemeenschap als het gaat om de excuses die de Nederlandse overheid wil aanbieden voor het slavernijverleden. Al geruime dagen laten prominente figuren binnen de ‘Creoolse’ groep zich horen.
Ook hoogleraar en voorzitter van het Landelijk Platform Slavernijverleden, Barryl Biekman heeft zo haar twijfels uitgesproken. Volgens haar is het heel vreemd dat de Nederlandse overheid nu haast zet om de excuses binnen enkele weken aan te bieden.
“Waarom de haast als je pas nog hier bent geweest en ook in het Parlement in de Koninkrijksdelen hebt aangegeven dat er onderzoek naar de feiten zou worden gedaan? Waarom de haast als je geen overeenstemming hebt over de tekst van de excuses? Is er overeenstemming met het Surinaams kabinet en andere kabinetten? Het voelt gewoon niet lekker”, zegt Biekman.
Excuses als onderdeel reparaties
Het huidig kabinet heeft sinds zijn aantreden er werk van gemaakt om de relatie met Nederland, die was bekoeld tijdens het bewind van president Desi Bouterse, weer te activeren en te versterken. Het is volgens Biekman dan ook een teken van disrespect naar het parlement en het kabinet toe om een eenzijdige beslissing te nemen over dit onderwerp. Tevens is het aanbieden van excuses onderdeel van de reparaties. “Je kan geen excuses aanbieden zonder dat je die erkenning en het herstelplan met elkaar hebt geformuleerd. Het plan moet zodanig worden geformuleerd dat er op diverse gebieden verandering teweeg wordt gebracht voor de doelgroep”, zegt Biekman.
Lege verzameling
Socioloog Orpheo Robert deelt de mening van Biekman. Volgens hem maken ook jongeren heel wat mee als gevolg van de slavernij. Een voorbeeld daarvan is volgens hem dat nazaten van de tot slaaf gemaakten zich extra moeten inzetten om gewaardeerd te worden. En dat zou niet hoeven. Het is daarom belangrijk dat die erkenning er is. En als het op deze manier gebeurt, dan lijkt het erop alsof er geen erkenning is, vervolgt hij.
“De manier waarop de verontschuldigingen worden aangeboden, zonder de erkenning, is een lege verzameling. Het is mooi van buiten, maar van binnen is heel wat mis. En als er niemand is die daarop focust, die kan wijzen dat dit fout is, dan gaat dit zo blijven en zullen wij generaties lang doorgaan met dit trauma”, deelt Robert bezorgd mee.