Het is nu ook mogelijk voor kinderen om gevaccineerd te worden tegen malaria. WHO-baas Adhanom Ghebreyesus spreekt van een historisch moment in de strijd tegen deze dodelijk infectieziekte. “Het langverwachte malariavaccin voor kinderen is een doorbraak voor de wetenschap en malariabestrijding.”
Dit is de eerste goedkeuring die de WHO heeft gegeven aan het vaccin tegen malaria voor kinderen in Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara. Het is het eerste en voorlopig enige vaccin dat effectief werkt tegen malaria. Al meer dan tien jaar wordt er naar een vaccin tegen malaria gezocht. Het enige vaccin nu op de markt is Mosquirix.
Positief advies
Het is ontwikkeld in een Belgische vestiging van farmabedrijf GSK. In 2015 kreeg het bedrijf al positief advies van het Europees Geneesmiddelenagentschap. Maar de WHO wilde meer resultaten zien. Een jaar later besloot deze om een groot pilotproject uit te voeren. Binnen de pilot is het vaccin toegediend aan kinderen in Kenia, Ghana en Malawi en er zijn 2,3 miljoen doses aan vaccin toegediend aan 800.000 kinderen.
Malariavaccin aanbevolen
De resultaten van alle studies zijn bij elkaar samengebracht en hierdoor wordt het malariavaccin aanbevolen voor alle kinderen die vooral wonen in Sub-Sahara, Afrika, waar malaria veel voorkomt. Malaria komt nog steeds voor in grote delen van de wereld, maar overwegend in Afrika.
In 2019 zijn 400.000 mensen gestorven aan malaria, onder wie 260.000 Afrikaanse kinderen, geeft de WHO aan. Elk jaar raken 200 miljoen mensen besmet met malaria. Uit onderzoek is gebleken dat het vaccin 30 procent bescherming biedt. “Maar in combinatie met andere maatregelen zoals slapen onder een muskietennet en goede gezondheidszorg kan het vaccin elk jaar tienduizenden jonge levens redden”, aldus de WHO.