Ondernemer, politicus en bestuurder van Surinaamse afkomst, Joan Nunnely, heeft besloten om op haar manier bewustwording te brengen onder Afro-Caribische burgers over het vaccineren tegen Covid-19. Zij constateert dat er vooral veel disinformatie is rondom het vaccineren en dat de Afro-gemeenschap in Nederland weinig representatie heeft.
Nunnely kwam op dit idee, nadat zij in november 2020 een vriend verloor aan de gevolgen van dit longvirus. Zij besloot toen om in haar netwerk te zoeken naar mensen die samen met haar, informatie zouden willen delen over dit onderwerp. Uiteindelijk zijn er ruim 35 mensen in dit burgerinitiatief, onder wie twaalf artsen. Zij hebben allemaal een Afro-Caribische achtergrond. Het laatste vindt Nunnely enorm belangrijk voor de representatie.
Volgens haar is er een grote afstand ontstaan tussen burgerij en overheid in Nederland. Daardoor stellen vele burgers zich op het standpunt dat informatie vanuit de overheid niet voor hen is. Daarom ziet Nunnely deze actie als ‘achterstallig onderhoud’. Het team trekt door verschillende wijken om informatie te delen, door middel van een-op-eengesprekken. Dit zou de brug moeten zijn tussen de overtuiging van twijfelaars, die veel disinformatie krijgen en geen representatie hebben in de regering.
Twijfelaars
Het grootste zorgpunt bij de burgers die zich niet laten vaccineren, is de vruchtbaarheid. Dat is een van de punten van disinformatie die Nunnely tot nu toe is tegengekomen. In het verlengde daarvan constateert zij dat er veel vrouwen zijn die zich hier zorgen over maken. Nunnely zegt dat er gelukkig nog veel twijfelaars zijn. Het aantal mensen die twijfelen over het vaccin, is groter dan het deel dat dit compleet weigert. Daarom is het voor het team belangrijk om die een-op-eengesprekken te voeren en de juiste informatie te delen.
Nunnely zegt dat er reeds succes is geboekt met dit initiatief; na gesprekken hebben mensen zich inderdaad laten vaccineren. De overtuiging ligt volgens haar nog net in een klein detail. “Mensen hebben recht om te twijfelen en zij hebben recht op de informatie over hoe zij zichzelf kunnen beschermen”, aldus Nunnely.
Preventie
Nunnely vindt dat er veel meer focus moet zijn op de preventie in de zorg. Een belangrijk hulpmiddel daarbij zijn data en statistieken. Er is momenteel geen informatie over hoeveel procent van niet-traditionele Nederlanders en daarmee ook de Afro-Caribische burgers, zich niet heeft laten vaccineren. Met die data zou er gerichter gewerkt kunnen worden aan de preventie, aldus Nunnely.