De ponton te Albina van Surinaamse kant uit is niet ingestort. Dat geeft NV Havenbeheer aan in een bericht. In de media zijn berichten gepubliceerd waarin wordt aangegeven dat de Albina ponton zou zijn ingestort. “Deze informatie klopt niet en er is überhaupt een foto getoond van de Franse kant en niet de Surinaamse kant”, zegt NV Havenbeheer.
Integendeel geeft het bedrijf aan dat de werkzaamheden in de bouw van de aanmeerfaciliteiten langs de Marowijnerivier juist in volle gang zijn. Dit is gebeurd naar aanleiding van een Partnerschap Overeenkomst die het heeft gesloten in 2016 met de Gemeenschap van Gemeenten van Frans Guyana en NV Havenbeheer Suriname. In het project is opgenomen de bouw van een nieuwe aanmeersteiger in St. Laurent en de upgrading van de bestaande oprijbrug en Ponton in Albina. “De Franse autoriteiten zouden dit project geheel financieren, terwijl HBS informatie moet verschaffen die nodig is voor de constructie, uitvoering en administratieve en financiële voortgang van het project aan de Surinaamse zijde.”
Voor de uitvoer van het project zijn er twee werkgroepen van zowel Surinaamse als Franse kant ingesteld. Er is overleg geweest tussen de twee counterparts en men is gekomen tot een definitief technisch ontwerp met daaraan gekoppeld een bestek en een begroting voor de uit te voeren werkzaamheden. De werkzaamheden zouden officieel op 15 november 2018 moeten beginnen in Suriname. Echter, de onderhandeling van het definitief ontwerp heeft twee jaar geduurd. Met de komst van de pandemie is er ook enige vertraging gekomen in het project en konden bepaalde zaken als een rivierbodemonderzoek niet plaatsvinden in Marowijne. Wel zijn de werkzaamheden in St. Laurent van start gegaan.
NV Havenbeheer meldt dat in maart het rivierbodemonderzoek van vorig jaar pas heeft plaatsgevonden en de data zijn opgestuurd naar de Fransen. “Uit onderzoek is gebleken dat rotsformaties op de bodem van de rivier de grootste uitdaging zijn. Daarom moesten diverse mogelijkheden worden bekeken hoe de stalen aanmeerbuizen hierop bevestigd worden”, meldt het bedrijf in zijn berichtgeving.
Na het bezoek van de Fransen in januari 2022 bleek dus dat de Fransen “gewijzigde inzichten” hebben over de bouw van de aanmeersteiger in Suriname. En worden de plannen voor de aanpassing en versteviging van de werken te Albina in verband met de komst van de nieuwe veerboot, terzijde gelegd door de Fransen. “Er kwam een voorstel om een geheel nieuwe betonnen steiger te bouwen in plaats van een constructie met bewegende delen.” Dit zou zijn afgeraden en afgewezen door de verzekeraar van de “Le Malani’ omdat die de bewegende delen in het water niet wil accepteren.
Er is nu besloten dat de activiteiten in Suriname aan twee fronten wordt aangepakt. Er is afgesproken om voor de aanbouw van de nieuwe betonnen aanmeerfaciliteit de ponton alsnog te renoveren zodat de stabiliteit en de veiligheid van de La Gabrielle gewaarborgd blijft. Er moet nog een definitieve ondertekening komen van de nu aangepaste overeenkomst, daarna kunnen de werkzaamheden aan de betonnen steiger meteen aanvangen.