In een opmerkelijke culturele verschuiving heeft Oekraïne besloten om voor het eerst officieel Kerstmis te vieren op 25 december, een breuk met de lang bestaande traditie van het vieren op 7 januari.
Deze verandering, die vorige zomer werd aangekondigd door het Oekraïense parlement, weerspiegelt de groeiende afstand van Kiev ten opzichte van het Russische erfgoed en een bewuste keus om zich meer op het Westen te richten.
Het parlement van Oekraïne motiveerde deze historische verandering door te stellen dat het nieuw kerstfeest een manier is om “afstand te nemen van het Russische erfgoed” en de Oekraïense bevolking de ruimte te geven om “hun eigen leven te leiden met eigen tradities en feestdagen”.
In contrast met de traditionele viering op 7 januari in Rusland en veel voormalige Sovjetlanden, die voornamelijk orthodox-christelijk zijn, heeft Oekraïne de Gregoriaanse kalender omarmd. Deze kalender, die ook wordt gebruikt door katholieken en protestanten in het Westen, markeert een verdere breuk met het Russische en Sovjetverleden.
Deze opmerkelijke culturele verandering komt voort uit de actieve inspanningen van Oekraïne sinds de Russische annexatie van De Krim in 2014 om politieke en culturele banden met Rusland te verbreken. Niet alleen heeft de Oekraïense tak van de orthodoxe kerk gebroken met de Russische kerk, maar afgelopen jaar hebben de meeste kerken hun gelovigen toegestaan om Kerstmis te vieren op 25 december.
Oekraïne viert dit jaar voor het eerst officieel Kerstmis op 25 december, wat als een symbolische stap wordt gezien in de richting van een onafhankelijke culturele identiteit en een verdere toenadering tot het Westen.