Het Onafhankelijk kiesbureau (OKB) heeft van de SRD 35 miljoen die zij hebben begroot voor de verkiezingen, slechts SRD 2,5 miljoen ontvangen. Dat zegt OKB-voorzitter Samseer Alie Sheikh-Alibaks tegenover de media tijdens de eerste officiële registratiedag van de politieke partijen die willen meedoen met de verkiezingen.
De registratie wordt gedaan door het Centraal Hoofdstembureau en het OKB kijkt toe als zaken goed worden afgehandeld. Het kost geld om de verkiezingen te organiseren van de USD 20 miljoen die is begroot door het ministerie van Binnenlandse Zaken, zal het OKB SRD 35 miljoen trekken. “We hebben begrepen dat er reeds SRD 2,5 miljoen zou zijn gestort op de rekeningen van OKB of moeten we een dezer dagen zien, maar we hebben meer geld nodig want de activiteiten zijn enorm”, zegt Sheikh-Alibaks.
Als de middelen niet op tijd worden gestort kan dit voor enige stagnatie zorgen voor de uitvoer van de werkzaamheden door OKB. Ook de begroting van 2025 moet volgens de OKB-voorzitter behandeld worden, omdat een groot deel van de begroting van OKB daar in is opgenomen. “We hebben wel de verzekering gekregen van de minister van Financiën en Planning dat de middelen op een of andere manier ter beschikking zullen worden gesteld zodat we ons werk kunnen doen.”
De OKB-voorzitter blikt tevreden terug op de eerste dag van de registraties van de politieke partijen bij het Centraal hoofdstembureau. “Het is allemaal ordelijk verlopen en geen bijzonderheden al zodanig. We zijn redelijk tevreden met verloop van zaken.” Er zou wel enige verwarring zijn bij de politieke partijen die de waarborgsom van SRD 520.142.00 moesten betalen bij de Centrale Bank van Suriname.
De politieke partijen moesten volgens de CBvS een bewijs van registratie bij de OKB overleggen, dat kwam als een grote verrassing aan bij verschillende politieke partijen. Dit is niet wettelijk vastgelegd en is ook geen vereiste volgens Sheikh-Alibaks. “Dat is geheel nieuw geweest. Het is een hele issue geworden, want politieke organisaties waren in rep en roer. Maar intussen zijn zaken rechtgetrokken met de CBvS en kunnen politieke partijen zoals normaal weer hun waarborgsom te voldoen.”
