Phoenix Development en Havenbeheer Suriname ontwikkelen een energieverwerkingsfaciliteit en economische zone langs de kust ter waarde van ruim USD 5.4 miljard, maar hebben niet aangegeven waar het gas die verwerkt zal worden, vandaan zal komen.
Dit schrijft de Guyanese OilNOW maandag op haar website. Volgens de website is een samenwerking tussen Suriname en Guyana de beste mogelijkheid voor deze verwerkingsfaciliteit. De Surinaamse Firebird LNG is vergelijkbaar met de Guyanese Vreed-en-Hoop Shore Base Inc. die de ontwikkeling van ExxonMobil Guyana’s Yellowtail moet bedienen. OilNOW heeft informatie dat Firebird LNG mogelijkheden bekijkt om natuurlijke gas uit het buitenland te halen, dus zien zij een mogelijke samenwerking tussen de buurlanden.
Suriname is nog niet begonnen met de offshore productie van olie en gas, ondanks dat er verschillende veelbelovende vondsten zijn gedaan in Block 58. TotalEnergies en APA Corporation zijn de twee gelijkwaardige aandeelhouders. De bedrijven maken zich klaar om een finaal investeringsbesluit aan te kondigen. Het zal enkele jaren duren voordat er natuurlijke gas beschikbaar is voor gebruik, meent Oil Now. Echter is Guyana wel zover.
Het buurland heeft tussen 2015 en heden een natuurlijke gasreserve van 17 triljoen kubieke voet opgebouwd. Dit is ruim een kwart van de 11 miljard vat olie-equivalent die ExxonMobil Guyana in de offshore Stabroek Block heeft ontdekt. Daarnaast zijn er ook vergelijkbare aantallen natuurlijke gas in het zuidoostelijke deel van de Stabroek Block, dicht bij de grens met Suriname, volgens een recent energieverslag van het Guyanese ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (Energy Brief 2023).
Guyana is volgens het blad niet van plan al het gas te gebruiken. Het project van het buurland om gas in energie om te zetten moet rond de 50 miljoen kubieke voet natuurlijke gas per dag aan land brengen om de grote vraag naar energie in het land te beantwoorden. De rest is voor de export bestemd. President Irfaan Ali heeft daarbij op het oog dat Guyana als hub optreedt voor natuurlijke gas in het Caraibisch gebied.
De gasverwerkingsfaciliteit van Guyana zal droog aardgas scheiden voor elektriciteit en vloeibaar natuurlijke gas (NLG). De pijpleiding kan zo een additionele 80 miljoen kubieke voet faciliteren. Volgens vicepresident Bharat Jagdeo heeft dit plan veel belangstelling gewekt. Het gas kan onder andere worden gebruikt als kunstmest, voor basaltvezels en voer. Guyana overweegt ook nog een tweede pijplijn om nog meer gas beschikbaar te stellen.
Dat gas zal komen van de Liza 1 en 2 plants, maar Guyana heeft ook nog een derde, Payara en een vierde, Yellowtail, die nog meer gas beloven. Er is ook een vijfde project dat nog niet helemaal is vrijgegeven; Uaru en een potentiële zesde; Whiptail, die allemaal lang voor Block 58 met de productie zullen starten.
Firebird LNG is inmiddels een milieustudie gestart.