Het Openbaar Ministerie (OM) heeft recente ontwikkelingen gedeeld over twee lopende onderzoeken: het gerechtelijk vooronderzoek (GVO) naar de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) en de zaak rond een anonieme strafklacht, bekend als de PanAm-zaak.
In het kader van het onderzoek naar mogelijke onregelmatigheden bij de SLM heeft het OM een GVO gevorderd. Diverse personen zijn in Suriname gehoord, en er is een rechtshulpverzoek aan Nederland gedaan. De onderzoekshandelingen in Nederland zijn inmiddels afgerond; het OM wacht op de officiële stukken. Na ontvangst en sluiting van het GVO zal verdere beoordeling plaatsvinden.
PanAm-zaak
Het GVO naar aanleiding van een anonieme strafklacht tegen onder meer regeringsautoriteiten is recentelijk afgesloten. De onderzoeksdossiers zijn door de Rechter-Commissaris aan het OM overgedragen en worden momenteel bestudeerd. De verdere afhandeling wordt op basis van deze analyse bepaald.
Achtergrond PanAm-zaak
De PanAm-zaak draait om een woningbouwproject van Pan American Real Estate in samenwerking met het Fonds Woningbouw Lagere Inkomensgroepen (FWLI). In 2019 werd een overeenkomst gesloten voor de bouw van 561 woningen in het North Area One-project. De overheid zou verantwoordelijk zijn voor de aanleg van infrastructuur.([KEY NEWS SURINAME][1])
In 2022 weigerde de toenmalige minister van Financiën een betaling van USD 7,5 miljoen aan PanAm, vanwege het ontbreken van een formele samenwerkingsovereenkomst en het niet voldoen aan de criteria van een publiek-private samenwerking (PPP). Later werd alsnog een overeenkomst getekend, en in 2023 werd USD 8 miljoen uitbetaald aan PanAm. Volgens de klokkenluider zijn deze betalingen gebaseerd op valselijk opgemaakte documenten en zijn de declaraties niet gecontroleerd door technici van het ministerie. ([KEY NEWS SURINAME][2], [KEY NEWS SURINAME][1])
Minister van Openbare Werken, Riad Nurmohamed, stelt dat de betalingen gerechtvaardigd zijn en dat de documenten niet valselijk zijn opgemaakt. Hij erkent dat er fouten zijn gemaakt bij de kostenraming, maar benadrukt dat de staat niet is benadeeld. ([KEY NEWS SURINAME][1], [KEY NEWS SURINAME][3])
De PanAm-zaak heeft geleid tot publieke discussies over transparantie en de rol van klokkenluiders. Critici betwijfelen de motieven van de klokkenluider en roepen op tot een breder en dieper onderzoek door het OM. ([KEY NEWS SURINAME][4])
Het OM benadrukt dat verdere mededelingen pas volgen na afronding van de respectieve beoordelingstrajecten.