Het Openbaar Ministerie (OM) acht een gevangenisstraf van 6 jaar passend voor Sharon Z. vanwege het verduisteren van 28 miljoen van haar werkgever, de Hakrinbank N.V.
In dupliek herhaalde de aanklager op donderdag deze eis, alsmede de eis voor onmiddellijke gevangenneming, teruggave van gelden op haar bankrekening, en inbeslagname van een perceel, twee auto’s, mobiele telefoons en een polshorloge. De zaak kwam in 2022 aan het licht.
Het OM handhaaft ook de eis tegen haar collega en medeverdachte Reynaldo J.: een celstraf van 2 jaar, waarvan 15 maanden voorwaardelijk, met aftrek van de tijd in voorarrest. Deze strafeis gaat gepaard met een proeftijd van 3 jaar. Het OM heeft de rechter ook gevraagd om SRD 7 miljoen van zijn rekening terug te pakken.
In haar verweer verzocht de verdediging van Sharon Z. de rechter om het OM niet-ontvankelijk te verklaren. Indien de vervolging wel ontvankelijk wordt verklaard, vroeg de advocaat om een voorwaardelijke straf. Hierbij werd verwezen naar het gelijkheidsbeginsel en betoogd dat andere verdachten in de zaak ongestraft zijn gebleven, terwijl zij allen van dezelfde misdrijven werden verdacht.
In reactie hierop stelde de Officier van Justitie (OvJ) dat uit het onderzoek bleek dat andere verdachten geen geld van de bank hadden overgemaakt naar andere rekeningen of vervalsingen hadden gepleegd. In plaats daarvan waren zij misleid en handelden zij uit collegialiteit en vertrouwen in de hoofdverdachte. Vier van de vijf verdachten zijn ontslagen bij de bank, terwijl de vijfde na een schorsing en waarschuwing naar het werk mag teruggaan. Het OM benadrukt dat zij dus niet ongestraft zijn gebleven.
Het OM verwerpt het verweer van de verdediging dat er geen onafhankelijk financieel onderzoek heeft plaatsgevonden vanwege vermeende banden tussen de deskundige en de instelling. De vervolging benadrukt dat de deskundige onafhankelijk is en professioneel heeft gehandeld.
De verdediging betoogde ook dat het opsluiten van Sharon Z. als jonge moeder in strijd is met het Kinderrechtenverdrag en het Inter-Amerikaans Verdrag voor de Rechten van de Mens. Het OM is het hier niet mee eens en wijst erop dat jonge moeders niet per definitie milder worden gestraft. In plaats daarvan wijst het OM op de ernst van haar misdrijven, ondanks haar jonge kinderen die afhankelijk van haar zijn.
Het OM beschuldigt Reynaldo J. van het faciliteren van het witwassen van geld, waarbij hij actief heeft samengewerkt met Sharon Z. Ondanks haar bewering over zijn onwetendheid, stelt het OM dat hij redelijkerwijs moet hebben geweten van haar misdrijven. Hij heeft vaker gevraagd om opheldering over haar activiteiten en wist redelijkerwijs dat de bedragen waarmee zij bezig was niet normaal waren.
Hij had zijn ID-kaart aan haar beschikbaar gesteld en heeft haar vervoerd naar de bank, zodat zij daarmee geld kon opnemen, mogelijk met de interne formulieren die hij had ingevuld en getekend. Ook heeft hij grote geldbedragen ontvangen terwijl hij in het buitenland verbleef. Hij ontving onder andere een pick-up ter waarde van US$ 54000, naast dure sieraden en een mobieltje.