De Mexicaanse Senaat heeft definitief ingestemd met een ingrijpende hervorming van het nationale rechtssysteem. Een van de meest besproken veranderingen is de directe verkiezing van rechters van het hooggerechtshof door het volk. De hervormingen waren al eerder goedgekeurd door het Lagerhuis.
Deze goedkeuring markeert een belangrijke overwinning voor de vertrekkende president López Obrador, die altijd heeft gepleit voor deze controversiële maatregelen. Volgens hem zijn de hervormingen noodzakelijk om het vertrouwen van de bevolking in de rechterlijke macht te herstellen, die vaak beschuldigd wordt van corruptie en vriendjespolitiek.
Tijdens de bespreking van het wetsvoorstel in de Senaat wisten demonstranten het gebouw binnen te dringen, nadat bekend werd dat López Obrador’s partij voldoende stemmen had verzameld om de hervorming door te voeren. Dit werd bevestigd toen Miguel Ángel Yunes van de oppositiepartij PAN stemde voor de benodigde meerderheid.
Al weken protesteren duizenden Mexicanen tegen de hervormingen van de scheidende president, die binnenkort zal worden opgevolgd door partijgenoot Sheinbaum. Zo legden ongeveer 1700 rechters, samen met duizenden rechtbankmedewerkers, drie weken geleden hun werk neer uit protest.
Critici vrezen dat de hervormingen de invloed van machtige drugskartels op het rechtssysteem zullen vergroten. Er is bezorgdheid dat georganiseerde misdaad de stemming over rechters kan manipuleren, en dat politieke invloed zal toenemen bij gekozen, mogelijk minder ervaren rechters.
Naast de invoering van verkiezingen voor rechters omvatten de hervormingen ook plannen om onafhankelijke toezichthouders af te schaffen en de bestuurders van de Mexicaanse kiesraad voortaan te laten kiezen.
Internationale repercussies
De hervormingen hebben ook internationale zorgen gewekt. De Verenigde Staten en Canada, belangrijke handelspartners van Mexico, waarschuwden dat de maatregelen het USMCA-handelsverdrag kunnen ondermijnen en Mexico minder aantrekkelijk kunnen maken voor investeringen.
López Obrador noemde deze bezorgdheid ongepaste inmenging in interne aangelegenheden. Eind augustus sloot ook de Verenigde Naties zich aan bij de internationale kritiek op de hervormingen. Ondanks de protesten vanuit binnen- en buitenland zijn de controversiële maatregelen nu definitief goedgekeurd.