“Het is een unieke kans dat een potvis zo dicht op onze kust is aangespoeld en ook nog relatief makkelijk bereikbaar is. We moeten daarom toch proberen om het skelet van de potvis te conserveren”, dat zegt Devika Narain, wildlife onderzoeker.
Het conserveren van het skelet heeft als doel om het in te zetten voor educatieve doeleinden. “Behalve dat het als bewijs dient dat deze potvissen in onze territoriale zee voorkomen, kan het ook dienen als educatief middel voor studenten en leerlingen biologie/zoölogie die zo de kans krijgen om een echt potvis skelet te bestuderen”, zegt Narain.
De potvis is enkele weken geleden aangespoeld bij Weg naar Zee, tussen het bedevaartsoord en het crematieoord. Narain wil als eerste stap met een groep vrijwilligers via de mangrovebossen een net plaatsen over het karkas en deze vast maken met gewichten in de modder, zodat deze niet met het getij wordt weggedragen. “Maar daarvoor heb ik vrijwilligers nodig die mee willen helpen natuurlijk. We zijn op zoek naar mensen die ons willen helpen op maandag 7 augustus om 12.30 uur in de middag om het net over het karkas heen te plaatsen en deze vast te zetten”, vertelt de wildlife onderzoeker.
Het is volgens Narain een race met de tijd, want het getij is over enkele dagen hoger dan normaal, wat de kans groter maakt dat de gestrande potvis door het getij weggedragen wordt. Tot nu toe bevindt de potvis zich nog in de modderbanken van de kust, maar dat kan elk moment veranderen. “We moeten snel handelen. Ik heb van enkele instanties de nodige medewerking kunnen krijgen bij het voorbereiden van de actie, maar we hebben meer mensen nodig bij de uitvoering.”
Om mee te kunnen doen als vrijwilliger moeten mensen volgens Narain bereid zijn om een beetje vies te worden in de modder. “Er is reeds gekeken hoe begaanbaar het gebied naar de potvis is en de grond bevindt zich in goede staat. Je hebt wel een deel waar er modder ligt maar daarvoor is er wel een oplossing.”
Wanneer mensen willen meedoen als vrijwilliger is het advies om met kleding te komen die vies mag worden: lange mouw en lange broek en schoenen (geen laarzen) waarmee men makkelijk door de modder en de mangrovebossen kan lopen. ”Een suggestie is een mondkap met wat tissue en alcolade mee te nemen, mochten we stank ervaren. Natuurlijk is het ook handig om een paar extra schone kleren mee te nemen.”
Nadat het net over het karkas van de potvis is geplaatst, moet dit over enkele maanden opgehaald worden en op een plek geplaatst worden waar het proces van conservatie plaats kan vinden. “Hoe en waar we dat gaan doen zal in goed overleg gaan met de Zoölogische Collectie van de Anton de Kom Universiteit, inclusief de studierichtingen die daarbij interesse zouden hebben, en misschien ook de Visserij Dienst.”
Het is de bedoeling dat het skelet van de potvis opgezet zal worden op een geschikte locatie, net als in (natuur)musea of bij natuurorganisaties in het buitenland. Op deze manier zullen niet alleen studenten en leerlingen, maar ook het grotere publiek het skelet kunnen bezichtigen.