Een onbekende plaag van rupsjes heeft al een tijdlang het parwabos in het noordelijk deel van Ingikondré in Coronie aangetast. “Dit is heel zorgwekkend”, zegt hydroloog Sieuwnath Naipal.
Bewoners van Coronie hebben contact opgenomen met Naipal, die zich binnenkort in het gebied zal oriënteren. “Ik ben geen bioloog, maar een hydroloog”, benadrukt hij. “Ik ken echter wel biologen en zal dit laten onderzoeken. Ook heb ik beeldmateriaal naar het buitenland gestuurd naar mijn contacten.” Naipal vindt het een zorgwekkende ontwikkeling, omdat als het parwabos door de rupsjes wordt aangetast, er geen bescherming meer zal zijn tegen landafsluiting in dat gebied.
Verder zegt hij dat een deel van het parwabos ten noorden van Ingikondré al dood is. “Ik dacht dat het gebied daar onder water lag, maar deze plaag is verantwoordelijk. En nu verspreidt de plaag zich naar de westelijke zijde.” Naipal meent dat nog niet duidelijk is om welke plaag het gaat. “Dat moet eerst onderzocht worden. Het moet snel worden aangepakt, anders bestaat het risico dat het gebied onder water kan lopen.”
Vooralsnog heeft hij alleen klachten uit Coronie ontvangen, aangezien dit een nieuw fenomeen is. De hydroloog vindt het vreemd en wil begrijpen hoe de rupsjes daar zijn beland en hoe ze kunnen overleven in een brakwater-milieu, aangezien de bladeren van het parwabos veel zout bevatten en juist door de rupsjes worden gegeten. Hij maakt zich zorgen omdat deze rupsen zich kunnen ontwikkelen tot vlinders, die zich vervolgens naar andere gebieden kunnen verplaatsen en daar eitjes kunnen leggen, waardoor de plaag zich verder kan verspreiden naar andere parwabossen.
Volgens Naipal kan de situatie niet zomaar worden aangepakt. Er moet eerst onderzoek worden gedaan, en chemicaliën kunnen niet worden gebruikt omdat die ook negatieve effecten zullen hebben op andere organismen. Er moet onderzocht worden of er natuurlijke predatoren aanwezig zijn in het gebied die de rupsjes opeten, maar dat zal veel tijd kosten. Het is nu een race tegen de klok.