“Ik had wat velen zouden noemen een droombaan bij een multinational. Het was wel twaalf uren per dag werken, maar goed betaald. Ik raakte zwanger van mijn eerste kind en moest keihard doorwerken. Bij acht maanden raakte ik mijn kindje kwijt. Een zware klap, maar met begeleiding en geloof kwam ik er bovenop. Toen kwam mijn tweede zwangerschap. Het knaagde aan me. Ik gaf mijn werkplek niet de schuld voor het verlies van mijn vorige baby, maar het voelde op de een of andere manier niet meer goed”, vertelt Consuela Maai, de motor achter BDC saamaka Gangasa, vertelt haar verhaal. Haar bedrijf bestaat nu eindelijk vijf jaar.
Haar besluit stond vast. ze besefte dat ze haar welzijn boven welvaart moest plaatsen en precies een week na de eerste verjaardag van haar zoon diende ik haar ontslag in. “Als het aan mij lag had ik het vanaf mijn zwangerschap gedaan. Maar de omstandigheden op dat moment lieten het niet toe. Ik zat namelijk nog met een deel van mijn hypotheek die afbetaald moest worden’, vertelt ze. Ze geeft aan hoe ze naast haar werkzaamheden extra geld binnen haalde van haar hobby. “Bakken was mijn ding, eigenlijk al vanaf de schoolbanken. Bij activiteiten werd er niet meer gevraagd wat ik zou meenemen want het was altijd een bojo volgens het recept van mijn tante Lonnie, nu wijlen.”
Ze pakte haar kans en stopte met werken bij het bedrijf waar ze in loondienst was, geloof had ze zeker in wat zij kon. “ik had geloof in mijn producten en heb nooit getwijfeld. Elke ondernemer, klein of groot, heeft een verhaal te vertellen en velen delen graag hun verhaal. Wanneer wij deze verhalen horen dan beseffen wij dat vaak genoeg de redenen voor het starten met ondernemen, niet altijd alleen geld verdienen is.
Traditionele saaamaka gerechten
Haar liefde voor bakken en koken ontwikkelde zich van jongsaf aan. Deze heeft zij door de jaren heen verder ontwikkeld. Door haar afkomst, ze is namelijk een saamaka, is zij zich gaan verdiepen in het maken van traditionele saaamaka gerechten , maar dan verfijnd. Haar slogan luidt daarom ook: ‘Traditioneel met een moderne twist’. Een van haar bijzondere gebakjes is de Tamsia kuku, vernoemd naar haar overgrootmoeder die het recept heeft ontwikkeld. Het is een ‘geheim’ recept dat bij niemand anders bekend is. De hoofdingriediënt voor deze koek is pomtayer. Enkele andere unieke gebakjes van BDC zijn palepoesalade met amanaolie, cassavekroketten, macaronischotel met cassave puree, cassavepom en bojo met honing in plaats van suiker.
Naast het bakken en koken maakt zij ook haar- en huidproducten. “Ik ben gestart met het maken van deze producten nadat ik een geestelijke ontmoeting had met mijn innerself. Zie het als een ingeving, zegt ze. Haar Facebook-pagina BDC gangasa loopt over van positieve reviews over met name haar palepoeolie.
Getroffen door Covid
Ook voor Maai is de afgelopen periode vanwege de Covid-19- pandemie niet gemakkelijk geweest. Door creativiteit en innovativiteit heeft zij deze tot nu toe kunnen overbruggen. Zij heeft bijvoorbeeld avocado-ijs en podosiri-olie weten te ontwikkelen en heeft deze toegevoegd aan haar producten. De belangrijkste les die deze pandemie haar heeft geleerd, is niet opgeven en ontdekken wat je klanten willen. Hun zogenaamde zwakke plek ontdekken noemt zij het.
Geeft ook terug
Haar bedrijf is niet alleen uit op innen, BDC geeft ook terug. Zaaien is voor deze onderneemster heel belangrijk. “Ik maak een paar producten van zuurzak. Wanneer ik bijvoorbeeld zuurzakplantjes heb, geef ik aan willekeurige klanten een plantje.” Op 1 januari had zij ook een “thanksgiving day”. Vaste klanten, mede kleinondernemers, vrienden en kennissen mochten langslopen voor een hapje en een drankje. Op 30 januari organiseert zij een motivatiesessie voor marron en inheemse jongedames tussen 14 en 21 jaar. Tijdens de sessie zullen die gemotiveerd worden om op jonge leeftijd een stabiele welvaart en welzijn voor zichzelf te creeeren.
Het woord gangasa in de naam van dit bedrijf verwijst naar een ruimte die elke Saramaccaanse vrouw dient te hebben om haar dagelijkse activiteiten zoals koken of het verwerken van olie uit te voeren. BDC gangasa bestond op 5 april 2021 zeven jaar. “Voor mijn bedrijf zijn zoals het in de Bijbel staat de zeven magere jaren voorbij. Ik kijk uit naar de opening van mijn bedrijfspand, waarvan de bouw reeds is gestart”, zegt Maai lachend.