Het onderwijsproces in het inheems dorp Pelele Tepu in district Sipaliwini behoeft verbetering. De dorpskapitein Moshesi Shamaupe geeft aan dat het onregelmatige onderwijsproces niet in het voordeel is van de kinderen in het gebied.
De kinderen in het gebied gaan om de ene dag naar school, waardoor ze alles vergeten wanneer ze weer op school zijn. De schoolleider van O.S. Pelele Tepu Siantale Seedo, zegt dat kinderen de behandelde stof snel vergeten omdat het nederlands een grote uitdaging voor ze blijkt te zijn. Ze zegt dat de kinderen hierdoor achter raken en niet alles kunnen begrijpen.
Seedo geeft aan dat omdat de kinderen het Nederlands niet machtig zijn, de leerkrachten veel moeten herhalen. Daardoor raken de scholieren achter in de ontwikkeling die zij moeten doormaken. Echter erkent Seedo ook dat de achterstand komt, omdat de leerkrachten bij vakantie lang in de stad zijn en vaak genoeg niet op tijd terug kunnen naar het dorp. Desondanks doen de leerkrachten er alles aan om de kinderen op een redelijk niveau te krijgen. Zodat ze de leerkrachten toch begrijpen.
Schoolleider Seedo haalde ook aan dat het feit dat de ouders geen Nederlands kunnen spreken, zij hun kinderen thuis de nodige begeleiding niet kunnen geven. Hierdoor kunnen de kinderen bijvoorbeeld geen huiswerk maken. Seedo benadrukt dat alles op school wordt gedaan en het Nederlands ook alleen op school wordt gesproken.
Het onregelmatige schoolproces heeft veelal te maken met het feit dat er veel leerlingen zijn in vergelijking met de aanwezige schoolmeubilair. De kapitein zegt dat de situatie zodanig is dat bepaalde leerlingen hun schriften op hun schoot moeten houden om te kunnen schrijven.
O.S. Pelele Tepu telt 142 leerlingen. Het aantal was groter, echter, haken toch een aantal kinderen af. Veel omdat zij na het basisonderwijs geen andere scholingsmogelijkheden hebben in het gebied. Seedo zegt dat leerlingen na de zesde klas terug gaan in het voorzien in de basisbehoeften van het leven daar.
Omstandigheden
leerkrachten Zowel Seedo als de kapitein wijzen op de slechte leefomstandigheden van de leerkrachten in het dorp. Seedo zegt dat de leerkrachten alles bij de rivier moeten doen. De huizen waarin ze wonen, hebben geen toiletvoorziening. “Als we naar het toilet willen moeten we op school komen, of naar de rivier gaan”. Seedo benadrukt dat ze niet klaagt omdat dat ook de leefomstandigheden zijn in het dorp. Echter wijst ze er wel op dat leerkrachten hiermee extra werk hebben. Ze doet daarom een beroep op de overheid te werken aan de basisbehoeften van de leerkrachten in het dorp.
Kapitein Shamaupe wijst er ook op dat de leerkrachten woning aan renovatie toe zijn. Hij geeft ook aan dat in het afgelopen jaar enkele werknemers van het ministerie van Openbare Werken in het gebied waren om de leerkrachten woningen te renoveren. Het werk is voor een deel afgerond. De manschappen zouden na een week het dorp weer moeten aandoen, echter zijn ze tot de dag van vandaag niet naar het dorp teruggekeerd. De kapitein zegt dat in het dorp dat 650 inwoners telt, leerkrachten goede behuizing ontberen. Hij pleit voor zowel verbetering van de situatie van de leerlingen als de leerkrachten.