Uit recent onderzoek van film-databureau Stephen Follows in samenwerking met het Britse blad The Economist blijkt dat er in populaire films steeds minder seks te zien is. In vergelijking met het jaar 2000 was er in 2023 bijna 40 procent minder seks te zien in de 250 meest winstgevende internationale films per jaar. De daling van seksscènes is vooral opvallend bij actiefilms en thrillers, terwijl romantische films minder worden beïnvloed.
De Nederlandse filmjournalist Hedwig van Driel benadrukt de rol van de globalisering van de filmindustrie in deze trend. “Seksscènes verkleinen je markt”, zegt ze. “In Amerika kun je dan snel een publiek onder de 13 jaar niet meer bereiken, soms zelfs niet onder de 18 jaar.” Van Driel merkt ook op dat mannen in populaire films steeds meer een perfect lichaam moeten hebben, vaak zonder T-shirt in beeld. Ze voegt toe: “Iedereen is in de film bezig met het krijgen van een perfect lichaam, maar ze doen er vervolgens niet zoveel mee.”
Hoewel de trend richting minder seksscènes lijkt te gaan, signaleert Van Driel ook een kentering. Ze wijst op het succes van films zoals “Poor Things”, met Emma Stone in de hoofdrol, die expliciete seksscènes bevatten en waardering kregen van critici en publiek. “Ik denk: seks is terug”, aldus Van Driel. Interessant genoeg toont ook onderzoek van de Universiteit van Californië in Los Angeles (UCLA) aan dat generatie Z minder interesse lijkt te hebben in expliciete seksscènes. Ze verlangen meer naar verhaallijnen die lijken op hun eigen leven, met nadruk op platonische relaties en minder focus op romantiek.