Onlangs heeft de regering besloten om acht landmeters te benoemen tot beëdigd landmeter in Suriname. Deze maatregel lijkt echter een paniekreactie te zijn op de chaos die is ontstaan door het ondoordachte grondbeleid van de afgelopen jaren. Het roept grote twijfels op, vooral gezien het feit dat de kwalificaties van de voorgedragen landmeters ernstig in twijfel worden getrokken.
Al jarenlang heerst een ernstig tekort aan gekwalificeerde landmeters, wat leidt tot vertragingen in vastgoedtransacties. Reeds in 2019 probeerde het MIGLIS, in samenwerking met het PTC, een nieuwe studie landmeetkunde op te zetten om dit tekort te verhelpen. Helaas is dit plan volledig lamgelegd. Nu het tekort nijpend is geworden, heeft de overheid gekozen voor een versnelde procedure om acht nieuwe landmeters te benoemen, ondanks de bedenkelijke kwalificaties van deze kandidaten.
Volgens artikel 45 van de GLIS-wet moeten beëdigde landmeters voldoen aan de volgende voorwaarden:
Het succesvol afronden van een hogere beroepsopleiding of technische opleiding in landmeetkunde, geodesie, surveying of geomatics.
Minstens drie jaar praktijkervaring onder toezicht van een beëdigde landmeter.
De huidige procedure om nieuwe landmeters te benoemen voldoet echter niet aan deze eisen, wat zeer zorgwekkend is.
Opleiding: Alle kandidaten hebben naar verluidt hun opleiding gevolgd bij de European International University, een instelling die weliswaar geregistreerd staat in Frankrijk, maar buiten het Franse onderwijssysteem valt. Dit betekent dat de diploma’s inhoudelijk niet erkend worden. Bovendien lijkt de studierichting “Surveying Engineering and Geomatics” niet vindbaar op de website van de universiteit maar om nog onverklaarbare redenen komen de namen van de kandidaten wel voor in hun bestand.
Praktijkervaring: Om aan de wettelijke eis van drie jaar praktijkervaring te voldoen, hebben alle kandidaten verklaringen ontvangen van één en dezelfde beëdigde landmeter. Deze verklaringen zijn echter dubieus, aangezien alle kandidaten slechts enkele maanden na hun afstuderen de verklaring hebben ontvangen en het is bekend dat een groot deel van deze kandidaten niet daadwerkelijk bij deze landmeter heeft gewerkt.
Het ambt van landmeter is cruciaal voor het registreren van grond, en vereist betrouwbaarheid, deskundigheid en accuratesse. Het is verontrustend indien de integriteit van dit ambt wordt ondermijnd door bedrog en onkunde. Indien deze personen daadwerkelijk worden benoemd, dreigt de chaos rondom grondregistratie verder te escaleren en wordt de wanorde geïnstitutionaliseerd.
Gezien de ernst van deze situatie doen wij een dringende oproep aan de President om deze procedure onmiddellijk een halt toe te roepen. Er moet grondig onderzoek gedaan worden naar zowel de kwalificaties van de kandidaten als de verklaringen van de betrokken beëdigde landmeter.
Mediadienst
Nationale Partij Suriname