Ondanks dat Suriname nog geen Financial Investment Decision binnen heeft van de oliemaatschappijen is er woensdag toch een start gemaakt met het bouwen van een onshore base te Suzanna’s Daal.
“Het is inderdaad een gedurfde investering, maar we hebben er het volste vertrouwen in dat er behoefte ontstaat aan zo een shore base. Dat vertrouwen heb gelukkig ik niet alleen, maar alle partners die er bij betrokken zijn en daarmee alles veilig hebben kunnen stellen om dit gedurfde besluit te kunnen nemen”, zegt Guido Koorndijk, directeur van Firm Engineer. Samen met HJ de Vries Group of Companies en DP World is er een partnerschap aangegaan om de onshore base op te zetten.
President Chandrikapersad Santokhi, die de eerste funderingspaal van het project mocht heien, zegt dat met de start van de onshore base het een duidelijk signaal is naar de oliemaatschappijen dat Suriname alle randvoorwaarden in place brengt. Volgens de president zijn we volgens de uitgestippelde tijdlijn nog net niet laat.
“Het komt op tijd, maar ik denk dat we zelf een beetje laat zijn als we kijken naar de uitdagingen van Oil & Gas”, zegt Sanotkhi. Dat de lokale ondernemers in deze toch nog hebben geïnvesteerd in een onshore base is volgens hem een duidelijk signaal van moed en durf. “Binnen enkele jaren moeten we een shore base hebben die zal bijdragen aan de olie- en gassector, maar tegelijkertijd is het ook creëren van werkgelegenheid voor onze economie.”
Plantage Suzanna’s Daal is ter beschikking gesteld door een van de partners en is volgens Koorndijk de ideale plek om een onshore faciliteit te starten. “De plek heeft heel veel voordelen als het gaat om Oil & Gas”, merkt Koorndijk op. De plek is heel dicht bij de monding en zal behalve makkelijker, ook sneller te bereiken zijn voor de schepen die de Oil & Gas van dienst zijn.
Een ander voordeel voor Suriname zelf is dat de schepen die de offshore platformen moeten bieden niet langs de drukste waterwegen van Suriname, langs de Waterkant en onder de brug hoeven te varen. “Als ze dat doen dan is de kans groot dat er misschien ongelukken kunnen gebeuren.”
De diepte van de rivier is een ander voordeel voor het gebruiken van Suzanna’s Daal. Over een groot deel van de rivier is de diepte tot 8 meter en dat kan heel voordelig zijn voor de grote schepen die ons land binnen moeten varen. Koorndijk ziet dit als een heel groot pluspunt voor een haven voor Suriname. Vooral voor de lokale bedrijven die de olie- en gassector zullen voorzien van diensten en producten zal zo een onshore base van meerwaarde zijn, merkt Koorndijk op.
Ook parlementariër Ann Sadie was aanwezig bij dit heugelijk evenement. Ze zegt heel trots te zijn op Suriname. “Het is een duidelijk signaal dat wij Surinamers het ook kunnen”, merkt Sadi op die trots kijkt naar de start van ontwikkeling binnen haar district. Zij hoopt dat met deze ontwikkeling Surinaamse jongeren geïnspireerd raken om gericht te studeren en straks te werken in de olie- en gassector en zich daarvoor zullen inzetten op de schoolbanken”, merkt Sadie op.
Weliswaar geeft zij aan dat zij graag nog ziet dat de beroepsopleidingen beter worden geregeld zodat de jongeren een opleiding kunnen doen die werkelijk gevraagd wordt door de sector. “Ik weet bijvoorbeeld dat we voor de olie- en gassector lassers nodig hebben. We moeten beroepsopleidingen bieden die baat zullen hebben aan de olie- en gassector”, aldus Sadie.