De bond bij de Energie Bedrijven Suriname (EBS) is in beraad, omdat onderhandelingen zijn vastgelopen en de ontevredenheid steeds groter wordt. De directie, die ook in gesprek was met de vakorganisatie, is naar de regering getogen, echter zonder succes.
De directie heeft geen compromis kunnen bereiken. Dit vertelt bondsvoorzitter Steve Geerlings. Hij merkt op dat het personeel niet werkt totdat de regering verder komt onderhandelen over de eisen van de bond.
Loonreeksen
Geerlings zegt verder dat vooral de loonreeksen van de werknemers dringende aanpassing behoeven. Hij zegt dat het totale personeel ontevreden is over de tegemoetkoming. “De bedoeling is dat wij van de regering horen wanneer wij kunnen starten. Dan kunnen wij nadien bekijken wat het beraad nadien zal zijn. De ontevredenheid bij de EBS is behoorlijk groot.”
De bondsvoorzitter zegt dat er rekening gehouden moet worden met het feit dat de organisatie onnodig in de publiciteit komt vanwege malversaties en dat vragen doet opkomen bij het personeel die onbeantwoord blijven. Geerlings zegt dat het personeel behoorlijk hard werkt om aan het einde van de maand een tegemoetkoming, die veel minder is in vergelijking met andere grote staatsbedrijven, te zien. “Wij doen hier specialistisch werk en het moet gaan ophouden dat de politiek teveel bemoeit met het bedrijf. Vandaar dat wij nu in beraad zijn.”
Onderzoek afwachten
Enkele personeelsleden geven aan dat zij niet weten wat zich in de top van het bedrijf afspeelt. Ze geven aan dat er veel zaken in het nieuws uit de doeken gedaan worden, die erop duiden dat het bedrijf leeggeplunderd wordt en de Staat niet wil prijsgeven wat zich voordoet.
Geerlings geeft verder aan dat ten aanzien van het nieuws dat paspoorten van RVC-leden in beslag zijn genomen, de bond het onderzoek afwacht alvorens een mening hierover te vormen. De vakbondsman zegt dat in geval blijkt dat personen binnen de EBS zich schuldig maken aan strafbare handelingen die gewoon gestraft moeten worden.
Hij stelt dat het al eerder is voorgekomen dat personen in de organisatie over de schreef zijn gegaan en die integraal zijn vrijgesproken. “Het Openbaar Ministerie is nu bezig met het onderzoek, laten wij dat afwachten. Het kan niet zo zijn dat wij hier hard werken en mensen het geld nemen. Het bedrijf is van de samenleving. En als mensen zich schuldig maken, moeten zij gewoon gestraft worden.”
Het beraad houdt in dat het personeel niet werkt. De security afdeling en de Storingsdienst hebben dispensatie. De Storingsdienst rukt alleen uit bij brand en aanrijdingen. De bondsvoorzitter geeft aan dat er verandering in het actiemodel komt als de regering de vakorganisatie benadert en meedeelt dat die wil praten met de bond. Hetzelfde geldt ook voor de dienstverlening in de districten.