Naar zeggen van ABOP-parlementariër Ramon Koedemoesoe is de positie van de doorsnede marron gestegen op de maatschappelijke ladder. Koedemoesoe is ervan overtuigd dat deze generatie het tegenovergestelde beeld is dat men van boslandcreolen had.
Als voorbeeld noemt hij de vertegenwoordiging van deze groep in het parlement. “Na elke verkiezing zien wij dat het aantal boslandcreolen die gekozen worden tot DNA-leden aan het toenemen is. Ook op de Aton de Kom Universiteit en andere hogere beroepsopleidingen zien we dat deze groep steeds groeit.
Marronafkomst
En het meest belangrijke dat wij absoluut niet mogen vergeten is dat de voorzitter van De Nationale Assemblee, Marinus Bee, en onze vicepresident Ronnie Brunswijk van marronafkomst zijn. Dit is een teken van de progressiviteit van ons. De ontwikkeling binnen de marrongemeenschap is duidelijk aan het vorderen”, aldus het lid.
Voorbeeldfiguren
Hoewel de politicus lovend is over de vooruitgang van de marrongemeenschap, benadrukt hij dat de groep moet werken aan het gedrag in de zin van directe en indirecte handelingen en de onderlinge bundeling. Volgens hem moet deze generatie afstand houden van de slechte gewoonten en naar buiten komen als voorbeeldfiguren.
Goed onderwijs
Koedemoesoe geeft verder aan dat het anno 2021 een uitdaging is voor de mensen in het achterland van Suriname om te genieten van goed onderwijs tot een redelijk niveau en andere diensten van die overheid zoals de gezondheidszorg, diensten van het Centraal Bureau voor Burgerzaken en overige ministeries.
Kustvlakte
Hij pleit voor een hoger tempo van het financiële situatie van de overheid. “Wij hebben te maken met verschillende soorten crises in het land. Vanaf het moment dat een student uit het binnenland wil genieten van goed onderwijs moet het kind zijn woonplaats verlaten om jarenlang in de kustvlakte te wonen.
Financiële situatie
De realiteit wijst ons dat dit echter een slechte invloed heeft op de prestatie van dat kind. Los van het nog wennen aan de nieuwe omgeving moet het kind nog afrekenen met het gemis aan de ouders en de financiële situatie. Ik kijk ernaar uit dat deze regering tijdens deze zittingsperiode de studenten uit Sipaliwini accomodeert op voj- en vos-scholen, want ook zij hebben recht op goed onderwijs.
6000 inwoners
De overheid doet wel iets om de mensen van het achterland faciliterend te bedienen, maar het is echt niet genoeg, Suriname is meer dan de kustvlakte alleen. Voor het maken van e-ID-kaart, hebben de mensen van het dorp Goejaba, een dorp met meer dan 6000 inwoners, maar twee dagen in de week de kans om dat te doen. Ik vind dat ze zulke gevallen niet over het hoofd moeten zien. Covid-19 is er nog en we moeten voorkomen dat grote massa’s mensen bijeenkomen, vooral in het binnenland waar de zorg nog niet is wat het wezen moet”, zegt het DNA-lid in gesprek met Key News.