Een voorlopige analyse van het Anti-Fraude Platform (AFP) toont ernstige tekortkomingen in de documentatie van politieke partijen voor de verkiezingen van 2025. Het rapport legt onregelmatigheden bloot in bijna elk district.
In aanloop naar de verkiezingen van 2025 heeft het Anti-Fraude Platform (AFP) een reeks bevindingen gepresenteerd over de terinzagelegging (TIL) van de documenten van politieke partijen bij de hoofdstembureaus. De bevindingen tonen structurele tekortkomingen aan in de indiening en controle van kandidatenlijsten, bewilligingsverklaringen en bijbehorende documenten.
Structurele problemen bij meerdere partijen
De problemen zijn niet beperkt tot één partij of district. In Saramacca werden onvolledige of niet-ondertekende documenten aangetroffen bij onder meer de NDP, A20, BEP, VLS, NPS, VHP en ABOP. In sommige gevallen ontbraken essentiële stukken zoals CBB-verklaringen of waren formulieren verkeerd ondertekend. Opmerkelijk was ook het dubbel voorkomen van kandidaten op lijsten van verschillende partijen, waaronder de NDP, VHP, BEP en ABOP.
In Brokopondo deden zich eveneens talrijke onregelmatigheden voor. Bij ABOP en NDP kwamen kandidaten voor op lijsten zonder enige ondersteunende documenten, of met documenten die niet strookten met de kandidatuur. Er werden zelfs personen gevonden die niet op de kandidatenlijst voorkwamen, maar wél een bewilliging en nationaliteitsverklaring hadden ingediend.
Positieve uitzondering: ABOP in Commewijne
Een opvallend positief punt kwam uit het district Commewijne, waar de ABOP als enige partij werd geprezen om haar overzichtelijke en ordentelijke indiening van stukken. Andere partijen, waaronder DA’91 en NDP, leverden daarentegen onvolledige of onoverzichtelijke documenten in.
Dubbele kandidaatstellingen en verdachte handtekeningen
In Marowijne en Sipaliwini werden ernstige zorgen geuit over de echtheid van handtekeningen. Zo werden kandidaten aangetroffen met verschillende handtekeningen op meerdere formulieren, of handtekeningen die sterk leken op die van andere kandidaten. Het AFP vermoedt dat sommige formulieren mogelijk door dezelfde persoon zijn ingevuld, wat de integriteit van het proces ondermijnt.
Ook het fenomeen van dubbele kandidaatstellingen was wijdverspreid. Meerdere personen kwamen op lijsten van twee of zelfs drie partijen voor. Voorbeelden hiervan zijn onder meer Blijer Lucretia (BEP en ABOP), Majokko Judith (NDP en NPS), en Tooy Chenietsa (VHP en DUS).
Gebrekkige voorbereiding en communicatie
In verschillende districten, waaronder Paramaribo, Wanica en Para, bleek dat medewerkers van het commissariaat onvoldoende geïnformeerd waren over de procedures. Regels rond inzage en het maken van foto’s veranderden van dag tot dag, en kandidaten konden niet altijd hun eigen status verifiëren door ontbrekende documenten.
In Para leidde dit tot een incident waarbij burgers aangaven gekandideerd te zijn zonder hun toestemming. Ook hier waren dossiers vaak onvolledig of onderliggende stukken verwijderd uit privacy-overwegingen, wat de transparantie van het proces verder aantastte.
De voorlopige bevindingen van het AFP tonen aan dat het verkiezingsproces in meerdere districten wordt geplaagd door gebrekkige administratie, slechte coördinatie en vermoedens van fraude. De integriteit van de verkiezingen vereist dat deze tekortkomingen tijdig en grondig worden aangepakt. Dit kwam ook duidelijk naar voren tijdens de spoedpersconferentie van het AFP afgelopen zondag. De coördinator van het AFP, Jennifer van Dijk – Silos zei dat er tijdens de verkiezingen altijd sprake is misstanden, echter is het nog nooit zo erg geweest.
Opnieuw pleitte de oud OKB-voorzitter voor election authority die onafhankelijk en secuur de verkiezingen mee helpt organiseren en begeleiden. Van Dijk- Silos is heel scherp richting de medewerkers bij de verschillende hoofdstembureau centra en twijfelde zelf als zij bekwaam waren om het werk te verrichten. “Nog nooit hebben we zo veel onvolkomenheden gezien”, gaf zij toen aan.
Sinds het AFP aan de bel heeft getrokken zijn verschillende politieke partijen nagegaan als hun stukken, die zij hebben ingediend bij de verschillende hoofdstembureaus, wel goed zijn. Intussen heeft de NDP een aangifte gedaan en zijn de DR- en RR-lijsten van de PVC en DA’91 afgewezen wegens onvolkomenheden. Naar wat de redactie begrijpt zou er ook sprake zijn van mogelijke fraude bij de Nieuwe Leeuw, die ook aangifte zou hebben gedaan.
Lees hier het volledig rapport