De hoogste rang van het nationaal leger is donderdag 28 oktober ingevuld met de beëdiging van kolonel Werner Kioe A Sen tot bevelhebber. Minister Krishnakoemarie Mathoera zegt dat de speculaties, onzekerheid en twijfels nationaal en internationaal zijn weggemaakt met het gebeuren van donderdag
De bewindsvrouw merkt op dat binnen elke organisatie leiderschap van bijzondere importance is. En zo ook binnen de legerorganisatie.
In een leger met haar sterke hiërarchische structuren evenals de aard van het werk waarbij er wordt gestreden voor de veiligheid van het land is leiderschap het belangrijkste aspect op alle niveaus volgens Mathoera. Ze zegt verder dat de door het leger ingezette koers niet moet wankelen.
Verder merkt ze op dat het leger en het defensieapparaat samen door gaan werken aan hun taken en vooruitzichten. Mathoera benadrukt dat het leiding geven aan het leger onder de hedendaagse omstandigheden een heel grote uitdaging is. “Als land zijn we bezig ons te ontworstelen uit een diepe crisis op vele fronten.”
Vanaf 1 april 2022 was Kioe A Sen de waarnemend bevelhebber van de legerorganisatie.
Kioe A Sen haalde bij zijn installatie aan dat de regering op hem mag rekenen dat hij samen met alle mannen en vrouwen binnen de defensieorganisatie zal blijven werken aan een veilig klimaat voor de ontwikkeling van de Surinaamse natie. Hij gaf verder aan dat het leger vanuit haar verantwoordelijkheid zal blijven optreden, want de dreigingen blijven op het land afkomen.
President Chandrikapersad Santokhi haalde aan dat de functie van bevelhebber niet voor eenieder is weggelegd, omdat het bijzondere verantwoordelijkheden met zich meebrengt. “Volgens de bestaande wetgeving moet de bevelhebber erop toezien dat de soevereiniteit en de territoriale integriteit, gevrijwaard zijn van enige vorm van aantasting.”
Het staatshoofd zegt dat het bevoegd gezag te aller tijde ondersteund moet worden. Hij heeft de manschappen vandaag geduld gevraagd voor de aanschaf van materieel en uitrusting, omdat vooral de apparaten niet goedkoop zijn. “Maar het staat op onze agenda. Wij werken eraan dat het apparaat een heel hoog moreel gaat krijgen”, beloofde het staatshoofd.
Santokhi wees erop dat in tijden van calamiteiten, het leger paraat moet staan om haar burgers en de essentiële infrastructuur intact te houden. Hij geeft toe dat dit zware verantwoordelijkheden zijn die gepaard gaan met kennis, gedrevenheid, slagvaardigheid, toewijding en wijsheid. Hij geeft aan dat de samenleving te allen tijde moet kunnen rekenen op bijstand van de bevelhebber.