De Amerikaanse ambassade is genoodzaakt haar wisselkoers aan te passen. Hiervan maakt zij melding op haar socialemediapagina.
Vanaf 9 september is de koers bij de ambassade SRD 27 voor USD 1. “Gezien de stijging van de wisselkoersen, zal de ambassade ook haar wisselkoers naar haar cliënten toe moeten aanpassen. De ambassade kan geen lagere koers aanbieden dan wat landelijk officieel wordt gevraagd”, zegt de ambassade in haar socialmediapost.
De koers is reeds enkele weken op hol geslagen en blijft maar stijgen. Volgens de Vereniging van Economisten in Suriname zou er geen reden zijn voor de koers om zo te stijgen. Zij vreest zelfs voor hogere koersen als zaken niet worden aangepakt door de regering. Tijdens een persconferentie van de Centrale Bank van Suriname, die begin augustus plaatsvond, heeft de moederbank aangegeven dat de koers niet had moeten stijgen. Toen is de koers van SRD 21.50, wat volgens de bank vrij stabiel was, geschoten naar SRD 25. Vandaag is de koers al boven de SRD 26.
Harry Dorinnie, directeur Monetaire Zaken en Economische Aangelegenheden, zei dat, gezien de betalingsbalans, alle importen gefinancierd zouden kunnen worden. Nu, enkele weken later, kampen handelaren en fabrikanten met een tekort aan USD’s waardoor zij geen grondstoffen of goederen kunnen inkopen. Het is zo ernstig dat het Platform Levensmiddelen Importeurs in Suriname zich zorgen maakt over het tekort aan USD’s. Want als de dollarschaarste blijft aanhouden, is de kans groot dat enkele basisgoederen ook schaars zullen worden.
Volgens de VES is het nu meer dan ooit noodzakelijk dat ons land gaat werken aan een nationaal export- en valutaverdienbeleid. Zij noemt dit zelfs essentieel voor herstel, opbouw en groei van onze economie. “Hierbij is het van belang dat we ons richten op de productie en export van goederen en diensten, waarbij een deel van de verdiende valuta terugvloeit naar Suriname.” Dit zegt de VES in haar september-editie van VES Inzicht. Verder geven de economisten aan dat het huidige beleid van de regering deze integrale aanpak ontbeert. “Alleen het vergroten van de valutaverdiencapaciteit van ons land in combinatie met de aanpak van corruptie en versterking van de instituten zal uiteindelijk resulteren in herstel van de financieel-economische crisis waarin wij zitten.”
De Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA) roept al jaren om gedegen beleid en aanpak, echter tot nu toe hebben geen enkele politici of regering hierop kunnen inspelen. Het verhogen van de lokale productie is volgens de voorzitter van de ASFA, Wilgo Bilkerdijk, nu meer dan ooit nodig. “We ondersteunen zeker de stelling van de VES in deze dat er beleid hierop moet komen”, zegt Bilkerdijk.