Het wegtrekken van verpleegkundingen uit de zorg is een issue waarmee ook ons buurland Guyana te kampen heeft. Dat meldt nieuwsmedium News Room Guyana. De minister van Volksgezondheid van Guyana, Frank Anthony, hoopt door middel van maatregelen en aanpassingen in het bestaande verpleegkundigensysteem dit tegen te gaan.
De minister, die te gast was tijdens een wekelijkse webinar, Guyana Dialogue, heeft tijdens het programma aangegeven dat verpleegkundigen aanbiedingen krijgen vanuit het buitenland en worden gezocht door buitenlandse bedrijven. Hierdoor trekken er ook verpleegkundigen uit de zorg naar het buitenland, met ongewenste gevolgen voor de zorg.
Doordat er weinig of bijna geen verpleegkundigenprogramma’s of ook wel opleidingen zijn, wil de overheid van Guyana samenwerken om dit tegen te gaan. “We hebben een postdoctoraal programma ontwikkeld over de jaren heen en sommige landen sturen hun studenten naar Guyana om opgeleid te worden. De interesse binnen de regio lijkt toe te nemen. Maar als we kijken naar de verpleegkundigen zien we juist dat landen naar Guyana komen om verpleegkundigen aan te trekken om in hun land te werken”, zegt de minister van Volksgezondheid.
Er worden vrij aantrekkelijke pakketten aangeboden aan het Guyanese zorgpersoneel. De kosten voor het hele gezin van zo een verpleegkundige worden gedekt. “We moeten kijken wat voor terugkeerbeleid we kunnen bedenken om het wegtrekkende zorgpersoneel toch hier te houden.” De minister geeft verder aan dat met de komende maatregelen “het zorgpersoneel minder de neiging heeft om weg te trekken, omdat de mogelijkheden die wij ze zelf hier zullen aanbieden, aantrekkelijk genoeg zullen zijn in de komende jaren.”
Maatregelen zoals een samenwerking met Mount Sinai, de Wereldgezondheidsorganisatie, WHO, en de York Universiteit in Canada zullen zodanige programma’s en opleidingen maken, dat zorgpersoneel zich liever hier verder specialiseert dan elders. Middels deze partnerschappen hoopt de minister ook de zorgsector verder te versterken. Er zullen via het WHO center in Brazilië traingen worden aangeboden aan de Guyanezen en binnenkort zal een team een bezoek brengen aan Guyana.
“Ik denk als we kijken naar de ervaringen van andere landen, dit ervoor kan zorgen dat we kunnen opschalen en ons personeel trainen binnen de kortste keren, en kunnen we onze gezondheidsector ook sneller voorzien van de nodige mankracht.” De minister geeft ook aan dat lokale verpleegkundingen zelfs met de trainingen hun PhD in de verpleging kunnen behalen.