Guyana zal later op de dag presentaties houden in het Internationaal Gerechtshof (ICJ) als openbare hoorzittingen over het grensgeschil met Venezuela beginnen.
Het Guyanese ministerie van Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking zei dat de hoorzittingen, die lopen van 17 november tot 22 november, op de zetel van het ICJ in België, zullen worden gewijd aan de voorlopige bezwaren die Venezuela heeft ingediend in reactie op de indiening door Guyana van zijn gedenkteken ten gronde van de zaak.
Het grensgeschil draait om de weigering van Venezuela om het arbitrale vonnis van 3 oktober 1899 te erkennen, dat hun soevereiniteit gaf over de hele monding van de Orinoco-rivier en het land aan beide zijden.
Guyana, dat op dat moment een kolonie van het Verenigd Koninkrijk was, kreeg land in het oosten dat zich uitstrekte tot aan de rivier Essequibo. Het betwiste land maakt meer dan de helft uit van het grondgebied van Guyana.
Procureur-generaal, Mohabir Anil Nandlall, minister van Parlementaire Zaken en Bestuur, Gail Teixeira, en adviseur van de leider van de Oppositie in Grens Aangelegenheden, ambassadeur Ronald Austin, zullen Guyana vertegenwoordigen tijdens de rechtszitting.
Een team van advocaten en experts, waaronder de voormalige secretaris-generaal van het Gemenebest, Sir Shridath Ramphal, zal de reactie van Guyana in de rechtbank presenteren.
Guyana zit ook met Suriname in een grensgeschil over het Tigri-gebied. Dit stukje land wordt sinds 1840 betwist door Suriname en Guyana. Het gaat om de zone tussen de Boven Corantijn en de Coeroeni en de Koetari. Dit driehoekig gebied staat in Guyana bekend als de New River Triangle. In 1964 liep het conflict hoog op en sindsdien wordt het Tigri gebied vanuit Guyana bestuurd.
In Suriname wordt het gezien als een onderdeel van het Coeroeni-resort dat ligt in het district Sipaliwini terwijl het voor Guyana behoort tot regio East Berbice-Corentyne. Tigri wordt sinds 1969 bezet gehouden, in dat jaar vielen Guyanese militairen het gebied binnen. Vooralsnog is er geen oplossing in zicht voor dit geschil.