Operatie Veilig Suriname is vanaf vandaag een feit. De politie, het leger en andere veiligheidsdiensten zullen de komende maanden vaker surveillance uitvoeren en zichtbaar zijn binnen de landsgrenzen. Vandaag vond de launch van het project plaats op het Ministerie van Justitie en Politie tijdens een persconferentie. Minister Kenneth Amoksi vertelde journalisten dat de middelen die beschikbaar zijn gesteld om de operatie uit te voeren niet toereikend zijn.
“Die beschikbare SRD 11 miljoen is helemaal niet genoeg, maar het project zal toch uitgevoerd worden met de beperkte middelen”, benadrukte de minister. De bewindsman stelt dat er een heleboel zaken zoals uitrusting aangeschaft moeten worden om het werk naar behoren te doen bij deze operatie. De aanschaf van voertuigen is volgens de minister ook een belangrijk aandachtspunt. Hij spreekt over grote uitdagingen bij de middelenvoorziening om het werk gedaan te krijgen als de manschappen zich moeten verplaatsen. Amoksi stelt dat er ook veel geld nodig is voor het aanpakken van het tekort aan manschappen, omdat het Surinaamse justitieel apparaat achterloopt op de standaarden binnen de regio.
Uitvoering
Waarnemend korpschef Henry Seedorf zegt dat er een operatiekalender aan de orde zal komen bij de handhaving van Operatie Veilig Suriname. Er zal volgens de functionaris vooral gewerkt worden met standby groepen om aangewezen regio’s te bestrijken vanwege het personeelstekort. Minister Amoksi zegt dat de samenleving zich niet druk hoeft te maken dat de operatie last zal ondervinden van het tekort aan manschappen, omdat het leger en de andere beveiligingsdiensten invulling zullen geven hieraan. Operatie Veilig Suriname is in het leven geroepen om het veiligheidsgevoel binnen landsgrenzen te verhogen. Volgens het Ministerie van Justitie en Politie zal tijdens deze operatie onder andere de nadruk gelegd worden op de preventie van vermogensdelicten zoals berovingen en inbraken.
Seedorf zegt verder dat de ideale situatie die de korpsleiding wil nog niet bereikt is. “Wij willen meer manschappen en alles op orde stellen binnen het korps, maar wij moeten rekening houden met de economische situatie”, stelt de politietopper. In de tussentijd zal er gewerkt worden aan de werving van manschappen. De discussie die onlangs werd gevoerd over legitimatie van politiepersoneel bij politieacties is volgens Seedorf niet nodig bij deze grootschalige actie. Vooral als het duidelijk is voor de burger dat het gaat om een politieambtenaar. De waarnemend korpschef stelt dat de samenleving ook een verantwoordelijkheid heeft om zaken niet in een andere sfeer te trekken.