Er zou sprake zijn van een ‘bepaalde rust’ als het gaat over de criminaliteit. Dat kreeg president Chandrikapersad Santokhi gerapporteerd van de directeur Operaties en tevens waarnemend korpschef van het Korps Politie Suriname, Melvin Pinas.
Uit recente analyses is geconstateerd dat er drie tot vier dadergroepen actief zijn in Suriname. De politieorganisatie richt zich op de opsporing en aanhoudingen van deze verdachten. Daarnaast werkt het KPS aan een ontmoedigingsbeleid door drugshaarden en groepen hangjongeren te ontmantelen. Ook worden er in het binnenland geregeld oriëntaties gepleegd om de situatie aldaar in de gaten te houden. Dit blijkt uit de rapportage van de Nationale Veiligheidscommissie die op 17 mei aan de president gepresenteerd is. Er zijn statistieken van de afgelopen twee weken gepresenteerd en er is ook gesproken over de verrichtingen in het kader van operatie ‘Zero Tolerance’.
Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie zegt dat door de acties die de laatste weken zijn uitgevoerd, zoals het plaatsen van roadblocks, de aanhouding van personen en de inbeslagname van wapens, het de goede kant op gaat met de veiligheidssituatie in Suriname. De bewindsman hoopt dat de veiligheidsinstanties dit tempo erin blijven houden. “De instructies zijn ook gegeven om op deze manier door te gaan”, merkt de minister op. Het ministerie van Justitie en Politie zorgt in samenwerking met het ministerie van Financiën en Planning ervoor dat de middelen hiervoor beschikbaar zijn. De minister spreekt de hoop uit en rekent op het Korps Politie Suriname (KPS) en andere veiligheidsdiensten dat ze de situatie op deze manier blijven aanpakken en monitoren.
Rishi Akkal, directeur Beleidsvoorbereiding en Beheer van het KPS, presenteerde de statistieken van 1 april 2024 tot heden. Sinds de start van Operatie Zero Tolerance zijn er 227 roadblocks gehouden, waarbij er in totaal dertigduizend boetes zijn uitgeschreven. Twee weken geleden waren er volgens Akkal totaal 153 aanhoudingen gepleegd, een aantal dat is opgelopen naar 308, waarvan 144 personen zijn heengezonden.
De analyse van het eerste kwartaal dit jaar vergeleken met dezelfde periode vorig jaar wijst uit dat er een daling van ruim tien procent is in gekwalificeerde diefstallen, terwijl er bij berovingen een stijging van 6,8 procent is genoteerd. “Het aantal levensberovingen en suïcide gevallen daalt, terwijl het aantal verkeersdoden stijgt. Er zijn aanhoudingen geweest met inbeslagnames van vuurwapens en drugs zoals marihuana, hash, sukru en onbekende tabletten. Al met al is het KPS blij met deze geboekte resultaten”, zegt Akkal.
Bevelhebber van het Nationaal Leger Werner Kioe A Sen waardeert de aanpak en samenwerking met het KPS in operatie Zero Tolerance. Er worden momenteel zeven legervoertuigen ingezet om de zichtbaarheid van de politie en militairen bij surveillances te vergroten. Daarnaast voert het leger haar reguliere operaties uit en zijn er twee operaties in voorbereiding, namelijk voor het Tibiti-gebied en voor de kustvlakte.
President Santokhi merkt op dat de impact van de operatie zichtbaar is aan het aantal gekwalificeerde misdrijven. Hoewel hij nog geen definitieve conclusie kan trekken over de resultaten van de acties, suggereert hij dat de criminele wereld afwachtend is. De president drong er bij de veiligheidsdiensten op aan om hun inspanningen te intensiveren. Gezien de huidige stand van zaken stelt het staatshoofd voor om meer dadergericht te werk te gaan. Hij rekent erop dat door gebruik te maken van inlichtingen en opsporingsmethoden alle daders opgepakt zullen worden.