De recente ontmoeting tussen de Amerikaanse president Joe Biden en de absolute leider van China, president Xi Jinping, is de eerste persoonlijke deliberatie geweest sinds de Covid-19-pandemie. De diplomatieke betrekkingen tussen Washington en Beijing waren op de intensive care beland. Deze ontmoeting mag gezien worden als een eerste poging om de relatie tussen de beide landen te herstellen. Tussen Amerika en India voltrekt zich juist een snelle intensivering van onderlinge en demografische betrekkingen.
De ontmoeting ging vooraf aan de G20-top op Bali, Indonesië. Op zijn officiële Twitterpagina waar president Biden ruim 27 miljoen volgers heeft, laat hij weten dat het een onderhoud is geweest om te praten over de verantwoordelijkheden van beide naties om te voorkomen dat hun concurrentiestrijd uitmondt in een conflict. De leiders hebben ook gedelibereerd over samenwerking op het gebied van collectieve uitdagingen die de internationale gemeenschap raken. Het is wel moeilijk om de bejaarde Biden te kunnen peilen. De opa van het Witte Huis zegt vaak dingen die hij niet meent.
Tijdens het drie uur durende gesprek heeft Biden het Chinese staatshoofd laten weten dat hij niet uit is op conflict. Biden begon de gesprekken van maandag 14 november 2022 in Indonesië in de hoop op een gelegenheid om met Xi Jinping de balans op te maken van ‘s werelds belangrijkste bilaterale relatie. Hij beschreef de communistische leider als niet overdreven confronterend, maar in plaats daarvan “zoals hij altijd is geweest: direct en recht door zee”. Er is sprake van een voorzichtige poging om de verslechterde banden te herstellen. Dit om wederzijdse kapitalistische belangen veilig te stellen. De verschillen over Taiwan, Oekraïne, mensenrechten, handel en technologie blijven wel enorm.
Biden heeft op 12 november geparticipeerd aan de ASEAN-top in Cambodja. Daar heeft hij de belofte gedaan om Taiwan onder de loep te nemen. Hij benadrukte de noodzaak van een sterkere Amerikaanse alliantie te midden van de groeiende invloed van China in de Indo-Pacifische regio. De ASEAN-top is een tweejaarlijkse bijeenkomst die wordt gehouden door de leden van de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (ASEAN) over de economische, politieke, veiligheids- en sociaal-culturele ontwikkeling van Zuidoost-Aziatische landen. Bovendien dient het als een prominente regionale (Azië) en internationale (wereldwijde) conferentie, waarbij wereldleiders de gerelateerde toppen en vergaderingen bijwonen om verschillende problemen en mondiale kwesties te bespreken, de samenwerking te versterken en beslissingen te nemen.
In 20 jaar tijd is het economisch evenwicht in de wereld verschoven van de VS naar China. De feiten spreken voor zich, maar het besef wordt er niet minder om. We krijgen alleen een vertaalde versie, naar een verhaal dat meer mensen moet meekrijgen: de Chinese boeman die de wereld wil veroveren. John Pilger maakte in 2016 ‘The coming war on China’. Voor het Pentagon lag het allemaal nogal voor de hand. Hoewel de westerse media uitgebreid verslag hebben gedaan van de spraakmakende bijeenkomst, hebben ze “misschien” enkele van de belangrijkste boodschappen over het hoofd gezien. Xi Jinping heeft Biden aangegeven dat een staatsman moet nadenken over én weten waar hij zijn land naartoe moet leiden. Hij moet ook nadenken over en weten hoe hij met andere landen en de rest van de wereld om moet gaan. De wereld is volgens Xi Jinping groot genoeg voor de twee landen om zichzelf te ontwikkelen en tot bloei te komen. De Chinese leider heeft aangegeven dat de twee landen een juiste perceptie moeten vormen van elkaars binnenlands en buitenlands beleid en strategische intenties.
China-VS-interacties moeten worden bepaald door dialoog en win-win-samenwerking, niet door confrontatie en zero-sum competition. De Verenigde Staten moeten de positieve opmerkingen van president Biden vertalen in concrete beleidsmaatregelen en acties en stoppen met het in bedwang houden en onderdrukken van China, maar ook andere “rivalen”. China moet stoppen om mensenrechten te schenden. Oeigoerse dwangarbeid en moderne slavernij baren enorm zorgen. Het individu is in China ondergeschikt aan de Staat, misschien tijd om in deze globalistische wereld de communistische politiekvoering te transformeren.