Suriname moet zich opmaken voor een eenvoudige Kerst. De economische crisis is merkbaar en voelbaar. Een traditionele kerstmaaltijd is voor vele landgenoten nu slechts een droomverhaal. De middenklasse bestaat er bijna niet; die is thans een geworden met de mofinawan. De arme klasse kan zich moeilijk die heerlijke ovenkip, salades, pom en diverse lekkernijen permitteren. In een berichtgeving van het Algemeen Bureau voor de Statistiek staat dat de inflatie binnen een jaar tijd ruim 49,5 procent is. “In een jaar tijd -november 2021 en november dit jaar- zijn de consumentenprijzen met 49.5% gestegen. De prijzen in de verre districten, Brokopondo, Marowijne en Sipaliwini, worden niet gemeten,” aldus een passage uit het persbericht. Dit is schrikbarend. De ontwaarding van onze nationale munt, die nu al bitter weinig voorstelt, is in de verre gebieden veel erger. Het leven in de rurale gebieden is onbeschrijflijk zwaar voor onze inheemse en marron broeders en zusters.
Optimisme komt van God
Haat, afgunst, polarisatie en discriminatie zijn voor talloze mensen een dagelijkse werkelijkheid, vrede een ver verlangen. Wij worden geconfronteerd met gebeurtenissen die oude fundamentele normen en beproefde tolerantie onder zware druk zetten. Racisme in woord en daad is – ondanks wij als vredelievende natie neergezet worden door politici – steeds merkbaar. De moreel ethische crisis en de naweeën van een mentaal futloos volk zijn terug te zien in het werk van de vierde macht: de journalistiek. Alhoewel dit het einde van de wereld lijkt en mijn welzijn in een disbalans verkeert, laat ik pessimisme niet van mij overwinnen. Optimisme leidt tot kracht. Optimisme komt van God; pessimisme werd uit het menselijk intellect geboren.
De absolute kern van de ware boodschap van het kerstfeest is Gods volmaakte liefde voor ons. En Gods volmaakte liefde stimuleert ons om onze medemens lief te hebben. In deze uitdagende tijden van financiële en moreel ethische crises is het belangrijk om inspiratie te putten uit de kerstboodschap. Want alzo liefheeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat eenieder die in Hem gelooft, niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft – Johannes 3:16. De kern van Kerst is liefde voor de mens. Als je jouw medemens daadwerkelijk liefhebt, zal je alles doen dat deze het goed heeft en ook alles nalaten wat deze kan schaden.
Dekolonisatie uitbannen van cruciaal belang
De sfeer van Kerst is bijzonder en voelt goed aan, laten we eerlijk wezen. Echter, ik ben de jaarlijkse gemaakte teksten, van vooral politieke organisaties beu. Politici spreken dan ook holle woorden in de euforie van Kerst. Ik roep hen op om hun woorden in daden om te zetten. Er is veel werk aan de winkel. De laatste tijd zien we in de Surinaamse gemeenschap in en buiten het land toenemende spanningen tussen de twee grootste etnische groepen: Hindoestanen en Afro-Surinamers. De spanningen komen tot uiting op sociale media, in discussies op straat, in de huiskamer en op het werk. Die spanningen hebben een geschiedenis, die geworteld is in het koloniale verleden. Mijn hart bloedt van alle negativiteit. Het wordt tijd dat de huidige Surinaamse generatie sterk van zich laat horen en elke vorm van discriminatie en racisme afkeurt. De harmonie tussen de groepen moet actief bevorderd worden. Daar is beleid voor nodig om solidariteit te ontwikkelen, elkaars culturen te leren kennen en te respecteren. Dat gebeurt niet vanzelf. Discriminatie, uitbuiting en sociale onrechtvaardigheid hebben hun wortels in kolonialisme. Dekolonisatie is een taak van de Staat in alle aspecten van de samenleving: economisch, politiek, sociaal en cultureel. Dit alles komt niet vanzelf tot stand. Er is effectief beleid voor nodig. Ik geef dit mee als huiswerk aan politici die een stem hebben in het hoogste college van Staat. Natuurlijk komt het wel vaker voor dat je de goede dingen hoort van buitenparlementaire politici.
Surinamers dragen bij op sociaal-empathisch vlak
De rijke klasse zal zich volproppen met heerlijk voedsel en duizenden uitgeven aan kerstversieringen, terwijl vele landgenoten met een lege maag naar bed gaan. Behalve de Suribet-verslaving is hongerlijden nu ook een groot maatschappelijk probleem. Ik waardeer het werk van het Leger de Heils. Het evangelische kerkgenootschap dat de verkondiging van het Woord en het praktiseren van de geloofsovertuiging combineert met een vorm van directe maatschappelijke hulpverlening, helpt jaarlijks een duizendtal Surinamers met kerstpakketten. Het Leger des Heils wilde SRD 350.000 ophalen met de kerstpottenactie om tenminste 1.500 mensen van een pakket te voorzien. Dit doel is helaas niet gehaald, omdat vele Surinamers worstelen om hun eigen buik te vullen. Een SRD 20 in een kerstpot doen is al een hele opgave. Daarom ook een bijzonder woord van dank aan Surinamers die op sociaal-empathisch vlak een exceptionele bijdrage leveren aan het bevorderen van het welzijn bij kwetsbare groepen.
Inspiratie putten uit Godswoord
Het bijbelboek Ruth leert ons in een honderdtal woorden de mooiste eigenschappen van het leven: omzien, delen en moed. Het leert ons ook de durf om het belang van de ander voor te laten gaan boven het eigen belang. Psalmen, Spreuken en Mattheus zijn mijn favoriete bijbelboeken waaruit ik inspiratie put, maar het boek Ruth heeft mij gesterkt in een periode van willen opgeven. Voor een leven waarin recht belangrijk is, is moed nodig. Soms moet je tegendraadse keuzes maken. Kun je daarvan een voorbeeld noemen uit je eigen leven? Laten we kerstperiode aangrijpen om met vernieuwde kracht verder te werken aan de ontwikkeling van Mama Sranan. Moge het overvloedige licht van God schijnen in onze harten. Op zijn Saramaccaans gezegd: bedaki bedakiooo.