President Chandrikapersad Santokhi is voor een medisch onderzoek vertrokken naar Nederland. De communicatie-unit van zijn kabinet kondigde het vertrek aan. Deze unit deelde verder mee dat het staatshoofd op 1 april 2023 vertrekt voor slechts een aanvullend onderzoek en dat hij zich in optimale conditie voelt. Ik neem daarom gevoeglijk aan dat wij het staatshoofd geen beterschap hoeven toe te wensen, want ziek is hij niet.
Echter is het ook uitermate ongepast om hem als medemens, maar meer nog als staatshoofd zijnde, kwaad of de dood toe te wensen. Ik irriteer mij er mateloos dat Surinaamse burgers zich denigrerend uitlaten tegenover het staatshoofd. Niet u en ook niet bij voorgaande staatshoofden, toen burgers hen bijvoorbeeld tijdens protesten op zeer ongepaste manier behandelden. Ik kan me de beelden van de protesten voor de verkiezingen van 2020 en 2000 nog goed heugen, waarbij doodskisten werden afgebrand, om zo de toenmalige regeringsleiders de dood toe te wensen. Dat is ongehoord! Er wordt vaak neergekeken op Haïtianen vanwege hun fudu activiteiten, maar gelet op ons eigen gedrag zijn we geen haar beter.
Burgers raken moedeloos en verbitterd, wanneer je ze steeds verlichting belooft en het land blijft achteruitgaan. Zelfs in het parlement is het geduld van coalitie volksvertegenwoordigers aan het opraken. Buiten alle verwachtingen om is het staatshoofd afgelopen week zwaar onder vuur genomen in het parlement. Sommigen geloven dat de president zijn gezondheid als gevolg daarvan en interne spanningen binnen de VHP is begonnen te wankelen.
De communicatie-unit van de president heeft getracht de samenleving gerust te stellen, door aan te geven dat hij zich in optimale conditie voelt. De president mag zich een uitzondering voelen en gelukkig prijzen, want het gros van de Surinamers voelt zich uitermate beroerd, uitgeput en gepakt. De doorsnee wrokoman staat haast elke dag op met enorme stress, omdat velen van hen schulden moeten maken om te kunnen overleven. Het weinige dat zij maandelijks verdienen, is lang niet meer voldoende om de maand te overbruggen.
Het is de president gegund dat hij een medisch team bestaande uit buitenlandse en Surinaamse artsen heeft, dat hem adviseert naar Nederland te vertrekken. Hoelang het staatshoofd in Nederland op staatskosten zal vertoeven en het kostenplaatje zijn niet bekend. Nog geen 3 maanden geleden is door de regering aangegeven dat er bezuinigd zal worden op buitenlandse missies en nu zit de president in Holland voor medische redenen. Kennelijk vertrouwt hij de Surinaamse artsen niet of is de kwaliteit binnen de gezondheidszorg even hard als de SRD gevallen.
Het kan ook zijn dat het staatshoofd naar Nederland is afgereisd om na te gaan als het diaspora kapitaal is toegenomen
Dan maar lekker naar het buitenland afreizen en je geen moment bekommeren om die seniore burgers, die letterlijk pinaren in de bejaardentehuizen. Hij maakt zich duidelijk niet druk om de gepensioneerden die met hun maandelijks inkomen van minder dan SRD 6000,- of 150 Euro moeten overleven. Deze burgers moeten in sommige gevallen alleen aan medicatie ongeveer SRD 2000,- SRD maandelijks uitgegeven. Sommige bejaarden moeten wekelijks de fysiotherapeut bezoeken als onderdeel van hun revalidatieproces, terwijl een consult nu al boven de SRD 1000,- kost.
Het kan ook zijn dat het staatshoofd naar Nederland is afgereisd om na te gaan als het diaspora kapitaal is toegenomen. De mogelijkheid dat er nu meer diaspora kapitaal is, ten opzichte van toen hij als president aantrad, bestaat wel. Want de stroming van Surinamers, die het hier niet meer zien zitten en naar Nederland zijn vertrokken voor een beter leven, is behoorlijk toegenomen in de afgelopen twee jaar.
Niet zomaar klagen de zorginstellingen al geruime tijd over een leegloop binnen de gezondheidssector. Van verpleegkundigen tot specialistische artsen die Suriname de rug hebben toegekeerd voor het veiligstellen van hun eigen bestaanszekerheid. Ook vanuit de gewapende machten en het onderwijs zijn er mensen die op de vlucht slaan, omdat zij hun toekomst en dat van hun kinderen zien vergaan. Hopelijk is de president niet op de vlucht geslagen, omdat hij zich na langer dan twee jaar geen raad weet met het prijzen-, koersen- en productiebeleid.
Stanley D. Strijder