Het is hoog tijd dat er eens recht wordt gedaan aan het onverantwoordelijk financieel beleid van de Surinaamse regering. Door samen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een tijdbom op te bouwen van meer dan negen miljard Surinaamse dollars in openmarktoperaties (OMO), speelt de regering met vuur.
Dit geld, dat momenteel bij de Centrale Bank van Suriname ligt, moet eind maart in één keer worden teruggestort aan de beleggers. Daarmee wordt er een enorme hoeveelheid geld in de economie gepompt, wat vrijwel gegarandeerd zal leiden tot een explosieve ontwaarding van de SRD, hogere prijzen in de winkels en nog grotere armoede onder het volk.
Met dit beleid worden onze financiële fundamenten op het spel gezet. In plaats van te investeren in duurzame binnenlandse economische groei, kiest de regering voor een aanpak die doet denken aan een Ponzi-fraude: de rente op de belegde gelden – inmiddels al op SRD 7,9 miljard – loopt gevaarlijk op in verhouding tot het totale belegde bedrag van SRD 9,5 miljard. Deze mislukte strategie, waarbij het afromende effect van de openmarktoperaties steeds minder effectief wordt, is niets minder dan een politieke en economische nachtmerrie. De beleidsmakers lijken wel blind voor de gevolgen van hun handelen en hebben geen oog voor de gewone Surinamer, die straks de prijs gaat betalen.
Het is ronduit schandalig dat zowel de regering als de IMF-delegatie in hun persconferenties zwijgen over de imminente catastrofe die dit beleid met zich meebrengt. Waar men ooit sprak van “prudent beleid”, spreken wij nu van een hoogst onverantwoordelijk economisch experiment dat onze nationale soevereiniteit en welvaart in gevaar brengt. Deze regering heeft er duidelijk voor gekozen om te spelen met een economische tijdbom, in de wetenschap dat het moment van de explosie onvermijdelijk is.
Het huidige monetaire en fiscale beleid is onhoudbaar en getuigt van een ernstig gebrek aan strategische visie en verantwoord economisch beheer. In plaats van gerichte investeringen in groeisectoren – duurzame landbouw, veeteelt, ecotoerisme, hernieuwbare energie, circulaire economie en innovatieve technologieën – wordt een koers gevolgd die de sociaaleconomische ongelijkheid vergroot en de economische stabiliteit verzwakt.
Het gebrek aan langetermijninvesteringen in sectoren die duurzame groei kunnen stimuleren, zoals bosbeheer, watermanagement en groene industrieën, ondermijnt de kansen op een stabiele en inclusieve economie. Er moet dringend verantwoording worden afgelegd voor deze risicovolle financiële strategie, die Surinames ontwikkelingspotentieel op lange termijn in gevaar brengt.
Suriname verdient beter. Wij eisen dat de huidige beleidsmakers hun strategie heroverwegen en kiezen voor een toekomst waarin de welvaart van ons volk vooropstaat, in plaats van het najagen van kortetermijnwinsten ten koste van onze collectieve stabiliteit en toekomst. De regering moet per direct stoppen met dit riskante IMF-spel en werken aan een duurzaam economisch beleid dat de belangen van alle Surinamers dient.