Mogelijk vanwege de ongeplande verplichte wachttijd van meer dan twee jaar, heerste er donderdagavond, na de presentatie van het jongste Suripop album, voornamelijk een gevoel van opluchting. Finalisten, vocalisten en personen van de organisatie kijken nu richting 3 december, de avond waarop, uit de twaalf finalenummers, de nieuwe ‘Suripop-kampioen’ gekroond zal worden.
“Ik ben eruit. Ik ben opgelucht. Ik ben klaar. Ik heb mijn product afgeleverd” lacht Hilkia Lobman. Zij staat met het nummer ‘Tan Presi’ in de finale van Suripop 21. Lobmans reactie komt voornamelijk door de spanning die zij, volgens haar, zelf opriep. “Vooral in de laatste dagen wilde ik het nummer af hebben en ik had steeds het gevoel dat het niet af was. Maar dat ligt aan mij” verzekert zij. Ook Maroef Amatstam, zanger van de track ‘Lobi na wan Wortu’ van rapper Gino ‘Crazy G’ Ammersing, is blij dat deze horde gehaald is. “Ik heb mijn best gedaan, samen met de componist. Nu is het aan de jury op 3 december” voegt hij er lachend aan toe.
Crazy G is trouwens niet de enige rapper die de finale van Suripop gehaald heeft. Claude Dinge, meer bekend als Scrappy W en Emanuel Sanvisi, zijn twee andere hiphoppers die een finaleplek konden afdingen met hun inzendingen. Voor componist Nicole Mackintosh, die al bij haar eerste poging de finale wist te halen, is het een bijzondere ervaring geworden. “Ik ben sowieso opgelucht. Maar, nu pas begint het echt” doelend op de strijd die zij, met haar nummer ‘Ete Wan Lesi’ de komende weken zal moeten voeren, als het gaat om aandacht van het publiek.
Media-aandacht
De presentatie van de finale composities gebeurde in De Veranda in aanwezigheid van een relatief kleine, maar zeer enthousiaste groep. Dat Suripop nog leeft in de gemeenschap, ondanks de vertraging die de COVID-19 pandemie veroorzaakte, was mogelijk het best te merken aan de ruime aanwezigheid van de media. Omroeper bij de SRS en muziekkenner Carlos Pinas, kan niet wachten om de nieuwe nummers op de radio af te draaien. “Ik heb een paar interessante dingen gehoord” begint Pinas zijn enthousiaste reactie. “Ik denk dat de artiesten en de arrangeurs dankzij COVID-19 de ruimte hebben gehad om langer te werken aan hun songs.” Volgens traditie had Suripop 21 gehouden moeten worden in 2020. Maar vanwege de COVID-19-pandemie moest alles meer dan twee jaar aangehouden worden.
Een geluk bij een ongeluk, denkt Pinas, want die extra tijd gaf de componisten en de arrangeurs meer ruimte om te experimenteren. “Dat is ook te merken aan de nummers. Het klinkt mooi”. Gail Eyck, in 2008 zelf winnaar van Suripop, zat tijdens de presentatie te genieten en kon direct ook haar favorieten eruit pikken. “Er zijn drie nummers waarvan ik denk dat die de meeste kans maken” reageert Eyck, die zegt vooral ingenomen te zijn met de track ‘Uma Prani Yu Rutu’ van componist Jennifer Naarden.
Werk
Voor Odette Miranda, die namens de Stichting ter Bevordering van Kunst en Cultuur in Suriname de kar helpt trekken, is de presentatie altijd één van de belangrijke stappen bij Suripop. Het is volgens haar hét moment waarop het publiek echt deel gemaakt wordt van het project “Ik heb het idee dat vooral het ‘eigene’ de waarde geeft. Surinamers kunnen zich ermee identificeren. Het is de taal die ze kennen, de mensen die ze kennen”. Ook Miranda zegt opgelucht te zijn, maar tijd om stil te staan zit er voor Miranda en de rest van de organisatie voorlopig niet in. Er moet bergen werk verzet worden, in aanloop naar 3 december, de traditionele Suripop Gala Show. “Die avond is altijd enorm spannend. Het zijn drie uren en je probeert het altijd goed te doen. Maar, er moet met zoveel rekening gehouden worden. Je houdt het niet voor mogelijk, wat je allemaal moet doen om een goed product te kunnen presenteren”.
Goud
Eén van de bijzonder dingen aan Suripop 21 is de samenwerking met het bedrijf genaamd 24 Karaat. Op voorstel van dit bedrijf is samenwerking gestart om de stichting te helpen inkomsten te genereren. 24 Karaat heeft uit 100 gram goud een replica van de Jules Chin a Foeng trofee gemaakt. Deze replica gaat geveild worden op de website veilingen.sr, het platform van het bedrijf.
Geïnteresseerden kunnen bieden op de gouden replica, die uiteindelijk verkocht zal worden aan de hoogste bieder. De organisatie achter Suripop krijgt een percentage van de opbrengsten van de veiling, zegt Miranda, die ingenomen is met dit unieke partnerschap.