De manier waarop er nu omgegaan word met mensen met een beperking is enorm respectloos. Dit benadrukte Leny Hardenbol, directeur van Stigesu vandaag op een persmoment bij de Kennedy Stichting.
De opvanginstellingen die mensen met een beperking moeten accommoderen worden bedreigd met sluiting. Het persmoment van vandaag was om aandacht van de gemeenschap te vragen voor de toestand waarin deze doelgroep zich bevindt. Naar zeggen van Hardenbol is het mediamoment het laatste redmiddel voor mensen met een beperking.
Geen klankbord
Hardenbol zegt dat er geen klankbord meer is voor deze instellingen. De organisaties zijn ten einde raad en kunnen nergens meer met hun vragen en vertellen wat het probleem is. Er is een collectieve brief gestuurd door alle particuliere en sociale instellingen verklapt de directeur.
Op 29 juli is het schrijven zowel naar het ministerie van Sociale Zaken als het ministerie van Financiën gestuurd om aandacht te vragen voor de groep. Er is niet gereageerd. Op een gegeven moment is ook contact gezocht met het Bureau van de First Lady. De Stigesu-directeur zegt verder dat zij haar mensen niet de straat op kan brengen om te klagen. “Dat kost al teveel geld, tijd en het is heel gevaarlijk”, merkt ze op.
Luisterend oor
De Sitgesu leidinggevende merkt op dat zij graag heeft dat er naar de sociale instellingen word geluisterd. “Wij snappen best dat sommige mensen, de mensen met een beperking niet zo interessant vinden. Dat zou allemaal best kunnen”, zei ze geërgerd. Directeur, Bryan Lalay van stichting Betheljada zegt dat Suriname zich heeft gebonden aan international verdragen. Dit brengt met zich mee dat de overheid alles moet doen om zich aan de verdragen te houden.
Niet mooi
Lalay merkt op dat hij de afglopen decennia geen verbetering heeft gezien. Het opschroeven van het minimumloon voor personeel is een positieve zaak waarmee hij content is. Alleen kan hij het niet uitbetalen, omdat de instelling afhankelijk is van subsidie vanuit de overheid. “In die subsidie word die verhoging niet meegenomen. Erger is voor hem dat je van het ministerie niet krijgt wat je vraagt.
“Het blijft maar aanmodderen om je instelling open te houden. Wij kunnen onze bewoners niet naar huis sturen, dus je moet het zelf doen en dat brengt met zich mee dat de zorg in gevaar komt.” De directeur schetste een bar slechte situatie van andere instellingen naast Stigesu en Betheljada. Ook door directie van kinderopvangcentra is er eerder aandacht in de media gevraagd voor de aanpak van de problemen waarmee zij als zitten.