Organic movement heeft de Nederlandse premier Mark Rutte gevraagd om bij zijn geplande bezoek aan Suriname de schending van mensenrechten aan de orde te stellen met de Surinaamse president.
De mensenrechtenschending zou onder meer hebben plaats gevonden tijdens de protestacties van Organic Movement. Dit verzoek is in een brief aan de premier gericht op 30 juli door Raoul Hellings, leider van de protestbeweging. Naar verwachting is premier Rutte op 13 september in Suriname op staatsbezoek.
In de brief somt Hellings handelingen op die de regering tijdens de demonstraties heeft gepleegd. Deze handelingen duiden volgens de brief op het openlijk beknotten van burgers in de uitvoering van hun democratische rechten.
Hij noemt onder andere het inzetten van het leger met enorm machtsvertoon terwijl er vreedzaam werd geprotesteerd, het stelselmatig afluisteren van de telefoons van de protestleiders, het verstoren van de internetverbinding rondom protestlokaties (de Onafhankelijkheidsplein, het Parlementsgebouw en het Kabinet van de President), het opwerpen van wegversperringen en de rancuneuze buitenfunctiestelling van twee politiefunctionarissen (Hellings en Gentle). “Deze handelingen staan haaks op verklaringen van zowel de president als vicepresident, dat de regering het recht van vreedzame betoging erkent en respecteert.”
Daarnaast zou de regering zich ook schuldig maken aan intimidatie en het monddood maken van critici als reactie op de protesten van het volk. “Activisten, journalisten en burgers die kritiek hebben op het regeringsbeleid worden momenteel zonder pardon opgepakt of geïntimideerd. Critici die voor de overheid van Suriname werken, worden monddood gemaakt door hen te bedreigen, te ontslaan of het niet gunnen van opdrachten.”
Ook is er tijdens een recentelijk vreedzaam protest op Brokopondo traangas zijn ingezet en heeft de politie geschoten op de demonstranten, vermeldt de brief.
Verder maakt de protestleider melding van een namenlijst die de President naar het Openbaar Ministerie (OM) zou hebben gericht van activisten en journalisten die opgepakt moeten worden. “Inmiddels zijn zeker acht van deze mensen daadwerkelijk opgepakt en kortstondig in hechtenis genomen.”
Hellings maakt ook gewag van een toename van etnische spanningen die ook door president Chandrikapersad Santokhi worden gestookt. Hij zegt verder dat de president hiermee de etnische tegenstellingen op scherp zet en dat dit tot een burgeroorlog kan leiden tussen de twee grootste etnische groepen in Suriname.
In zijn betoog haalt Hellings aan; de verkiezingsbeloften van president Santokhi, de verslechterde economische situatie, de fraudezaak bij de Centrale Bank van Suriname en de reactie van de President hierop. In zijn betoog haalt Hellings aan; de verkiezingsbeloften van president Santokhi, de verslechterde economische situatie, de fraudezaak bij de Centrale Bank van Suriname en de reactie van de President hierop.
“Helaas moeten wij vaststellen dat deze president nog erger is dan de vorige wanneer het om corruptie en vriendjespolitiek gaat. Hierdoor is de situatie in het land veel erger ge*wor*den dan in de periode Bouterse. Dit heeft de afgelopen dagen tot massale protesten van het volk geleid”, aldus de brief.