Het oud bondsbestuur van de EBS onder leiding van Steve Geerlings heeft vandaag officieel alle stukken en voorzittershamer overgedragen aan Marciano Hellings en zijn nieuw gekozen bestuur.
Vorig maand zijn er bestuursverkiezingen gehouden bij de bond van de Energie Bedrijf van Suriname (OWOS) en was Hellings gekozen met een meerderheid van stemmen onder de bondsleden. Geerlings heeft ongeveer 11 jaren als bondsvoorzitter van de OWOS gefungeerd en was zijn beleid niet naar tevredenheid onder de leden. “Nooit meer, nooit meer en nogmaals nooit meer willen wij dit hebben. U gaat uw kracht als leden van de bond moeten kennen en niet het beleid laten bepalen door een bestuur”, zegt Hellings tijdens zijn eerste toespraak nadat hij de voorzittershamer in ontvangst heeft gekregen van Geerlings.
Met zijn uitspraken doelde Hellings op de ontevredenheid die er heerste bij de leden van het oud bestuur. Hij typeerde het beleid van het oud bestuur als dictatoriaal. “De mensen die kritisch waren werden monddood gemaakt en kwamen zelfs niet meer opdagen bij de ALV. Maar wij hebben juist gezegd dat wij kritiek omarmen, zodat het ons als bestuur scherp houdt. We zijn een democratisch bestuur”, zegt Hellings
Dat er nu een nieuwe wind waait binnen de personeelsbond van de EBS, is duidelijk te merken aan de gezichten van de leden, die het nieuw bestuur met open armen heeft verwelkomd. Hellings is zich van bewust dat het geen makkelijke taak voor hem en zijn bestuur is om de nodige werkzaamheden te verrichten binnen de bond. “De leden willen dat wij de statuten gaan bekijken en waar nodig de aanpassingen doorvoeren. We hebben verder nog een aantal zaken waarvoor wij nog in overleg moeten gaan met de werkgever. Zaken net als werken naar een nieuwe loonstructuur die nog dateert uit 2013”, zegt Hellings.
Behalve overdracht van de voorzittershamer zijn er ook andere stukken overgedragen van de bond aan het nieuw bestuur. Dit gebeurde onder begeleiding van een deurwaarder, om vooral zaken goed te begeleiden en transparantie te brengen in bondszaken, maakt Hellings duidelijk. Vol verontwaardiging luisterden de bondsleden mee welke zaken zijn aangekocht en of zijn verkocht door het bestuur, zonder dat de leden op de hoogte zijn. “We hebben eigenlijk nooit een jaarrekening gezien en als we ernaar vroegen werden we afgesnauwd”, zegt een lid dat niet kon geloven dat zaken zonder duidelijke overdracht zijn verkocht. De nieuwe bondsvoorzitter heeft verzekerd dat er een grondig onderzoek komt en dat zijn bestuur zelf nog een aantal vragen heeft over de overgedragen stukken. “En als er onduidelijkheden zijn en/of misstanden zijn dan gaan wij waar nodig juridische interventie laten plaatsvinden”, zegt Hellings.