Het werk van de verpleegkundigen en artsen van de Neonatale Intensive Care Unit (NICU) is moeilijk. Daar zijn ouders van premature baby’s van overtuigd.
Een prematuur is een baby die voor 37 weken wordt geboren. Bij de viering van wereld prematurendag bij de kinderafdeling van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) hebben zowel het medisch personeel als ouders stilgestaan bij het werk van NICU-medewerkers.
Ouders hebben voornamelijk hun dank uitgesproken voor de begeleiding en zorg die aan hen en kun kind is geboden. Enkele moeders van premature baby’s deelden hun ervaring over het personeel van de NICU. Een van de vrouwen die haar tranen niet kon bedwingen, vertelde dat ze zelf heeft ervaren hoe hard het werk daar op de afdeling is. Ondanks de situatie is ze op geen enkele moment slecht behandeld door een verpleegkundige of een arts. Ze geeft aan dat elke vraag die ze had, beantwoord is geworden. Op de NICU-afdeling is er dagelijks een spreekuur voor de ouders. Daar werken de artsen en verpleegkundigen dichtbij elkaar en is er geen drempel voor ouders om een gesprek aan te vragen.
In Suriname kunnen premature baby’s vanaf 27 weken of 750 gram opgevangen en gestabiliseerd worden. Neonatoloog Safir Liesdek geeft aan dat in het buitenland baby’s premature baby’s van 24 weken al gestabiliseerd kunnen worden. Hoewel de zorg in Suriname nog niet zo vergevorderd is, geeft de arts aan dat Suriname het niet slecht doet. Prematuren lopen een heleboel risico’s, desondanks is er hoop voor hen. Liesdek legt uit dat prematuren een heleboel kunnen meemaken na de geboorte, omdat zij nog niet rijp en volgroeid zijn waardoor ze niet zelfstandig kunnen leven.
“Daarom heeft zo een kind veel hulp nodig. Denk aan de longen, die nog niet goed zijn gevormd. Daarvoor heb je speciale apparaten en personeel nodig”. NICU verpleegkundige Maureen Esseboom haalde aan dat hoewel prematuren een aantal risico’s hebben, er een team is dat hen wil opvangen. Ze benadrukt dat het stabiliseren van het kindje een samenwerking is tussen de verpleegkundigen, artsen en de ouders. Ze geeft aan dat wanneer de baby op de NICU is opgenomen, alleen ouders een bezoek mogen brengen. Ze legt uit dat er niet te veel mensen een bezoek mogen brengen, omdat er rekening gehouden moet worden met virussen en bacteriën. Het personeel wil volgens haar deze pasgeborenen niet verder in gevaar brengen, daarom zijn er strikte veiligheidsmaatregelen.
Esseboom zegt dat jong geborenen niet veel weerstand hebben, daarom mogen ze niet blootgesteld worden aan zaken die een risico kunnen vormen. Enkele NICU-verpleegkundigen die in de afgelopen periode een training hebben gevolgd om zich verder te verdiepen in de zorg voor prematuren, hebben die succesvol afgerond. Bij de viering van Wereldprematurendag gisteren, mochten zij hun certificaat in ontvangst nemen. De training is verzorgd door de Curaçao Medical Center.