Het voeren van overheidscommunicatie is meer dan geven van voorlichting, dat geeft Angela van der Kooye, communicatie deskundige en oprichter van het Centrum voor Communicatie en Public Relations, aan tijdens haar webinar in samenwerking met Badoelle.com over het doel van overheidscommunicatie. Wat duidelijk vaststaat is dat overheidscommunicatie ook dialoog met de samenleving inhoudt.
“Op welke manier kan deze ingericht worden in Suriname en welke concrete stappen zullen er moeten volgen. Het voortdurend consulteren van groepen belangenvertegenwoordigers, belanghebbenden en geïnteresseerden bij een bepaald beleid is erg belangrijk voor het scheppen en ontwikkelen van beleid. Goed bestuur betekent vanaf het begin, van elke planontwikkeling, overleggen met betrokkenen op verschillende niveaus”, zegt van der Kooye.
Om de communicatie te doen slagen naar de samenleving toe, moet er een zekere mate van vertrouwen zijn in de communicatie van de overheid. Immers kan de overheid haar werk ook alleen maar doen, wanneer burgers deze kennen en erkennen, geeft van der Kooye aan. Zonder dat, heeft zo een overheid onvoldoende macht en geen legitimiteit. “De overheid zal zich dus meer moeten inspannen om deze legitimiteit, deze macht te behouden”, houdt de communicatiespecialist voor en benadrukt dat een gedegen strategisch overheidscommunicatiebeleid een belangrijk vertrekpunt is. Verder geeft van der Kooye aan dat als de overheid echt het gezag wil afdwingen het ook terug te zien moet zijn in haar eigen gedrag. “Wat je zegt ziet men terug in de handelingen. Talk the talk and walk the walk.”
Youssef Eddini, voormalige communicatiedirecteur van de KLM, ABN AMBRO, NOS en andere organisaties heeft praktische handvaten meegegeven hoe de pers te woord te staan en stippelt tien praktische stappen uit die er gevolgd worden. Perswoordvoering vergt namelijk voldoende voorbereiding. “Je doet het niet even.” Volgens de ABC-formule gaat het altijd om het *A*ntwoord, de juiste *B*eargumentatie en de *C*ommunicatieboodschap.
Guido Rijnja, adviseur van het koninklijk huis, het ministerie van Algemene zaken en werkzaam bij de Rijks Voorlichting Dienst in Nederland heeft met zijn praktische voorbeelden laten zien op welke manier dilemma logica, succesvol richting geeft aan overheidscommunicatie. Hoe persoonlijke waarden van burgers, in de aanpak ervoor zorgen, dat boodschappen zoals bedoeld worden overgebracht bij burgers. Waarden worden onderverdeeld in zeg-waarden en doe-waarden. Hoe eerder je erachter komt welke waarden in gedrang komen bij burgers, hoe sneller men in staat zal zijn, om deze burgers ook daadwerkelijk te bereiken. Uiteraard kunnen we ons afvragen welke waarden ons in Suriname bezighouden.
Na de inleidingen volgde er een statement van ambassadeur Rajendre Khargi, gestationeerd in Nederland, die zijn visie heeft gegeven over strategische overheidscommunicatie. Als ambassadeur is hij zeer gebaat bij strategische overheidscommunicatie in de publieksdiplomatie. Overheidsinformatie gaat ook de Surinamers in de hele wereld aan. “Wat de Surinaamse regering in het thuisland doet, gaat ook hen aan, bepaalt hun beeld en niet in de laatste plaats, het doet een beroep op hun betrokkenheid”.
Hoe overwint overheidscommunicatie de uitdagingen in Suriname? Op de eerste plaats noemde hij, op korte termijn als op lange termijn, meer vanuit een strategisch oogpunt vertrekken en minder ad-hoc. En op de tweede plaats, noemde hij ook dat overheidscommunicatie niet van de overheid is, maar van ons allemaal. “Wij zullen meer richting een participatiesamenleving moeten gaan. De strategische rol van overheidscommunicatie om overheidsbeleid te kunnen beoordelen en beïnvloeden moet doorontwikkeld worden. En hiervoor hebben wij iedereen nodig.”