Er is volgens de directeur van de Finabank, Eblein Frangie, een overschot aan valuta op de markt. “Wij als banken bepalen onze koersen aan de hand van de koersen genoteerd door de Centrale bank en volgen ook de vraag en het aanbod dat we hebben”, zegt Frangie in gesprek met ABC Suriname.
De samenleving is in de afgelopen dagen in de ban van de dalende koersen die te zien zijn bij de verschillende cambio’s. De verwachting die bij de samenleving speelt, is dat met de dalende koersen ook de prijzen in de winkels omlaag zullen gaan, maar dat is volgens het platform van importeurs nog lang niet aan de orde. “Het kan nog even duren”, zegt Arun Hindori, voorzitter van platform van Importeurs, eerder in gesprek met Key News.
Dat er een overschot is aan valuta kan volgens Frangie liggen aan het feit dat er een afnemende behoefte is van valuta. Deze afname kan ook te danken zijn aan het feit dat importeurs ook minder luxe goederen importeren, omdat de koopkracht van de goederen is gedaald, zei Hindori. Deze uitspraken van Hindori worden ondersteund door de voorzitter van de Winkeliers en Ondernemers Vereniging in Suriname (WOVS), Gretl Wolfram.
In een eerder verschenen artikel op Key News gaf Wolfram aan dat winkeliers ook minder producten inkopen. Behalve dat ze minder geld hebben om producten op te kopen, willen de winkeliers ook niet zitten met producten die zij niet kunnen verkopen. “De koopkracht is sterk gedaald, mensen denken echt een paar keer voordat ze iets kopen en de Chinese winkelier wil niet met de producten zitten”, gaf Wolfram toen aan.
Met het overschot aan valuta hebben de commerciële banken genoeg middelen om te voorzien in de huidige valutabehoefte van de cliënten. Frangie geeft ook aan dat het strakke monetaire beleid van de regering, in samenwerking met dat van de Centrale Bank van Suriname heeft geresulteerd in wat we momenteel zien op de markt. “We merken nu de resultaten van het IMF-programma voor ons monetair beleid”, zegt Frangie.
Het is volgens de Finabank-directeur de eerste keer in zijn hele carrière als bankier dat hij zo’n overschot aan valuta heeft meegemaakt en zo weinig vraag naar vreemde valuta. “Wat we ook zien is dat waar ondernemers eerder tegen welke prijs dan ook valuta opkopen, zien we nu dat ondernemers hun valuta behoefte uitstellen en meer SRD’s aanhouden bij de banken.” Dit ligt aan het feit dat er enige zekerheid is dat ondernemers vandaag of morgen verzekerd zijn van vreemde valuta.